Εμφύλιο προκαλεί στα κατεχόμενα η νέα πρόταση επίλυσης του Κυπριακοιύ.
Ο Τουρκοκύπριος ψευδό – ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο λεγόμενος «υπουργός» εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερσάι «σφάζονται. Ο τελευταίος, έχοντας τις ευλογίες της Άγκυρας καθορίζει τη γραμμή πλεύσης της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, προάγοντας την ιδέα της εταιρικής συνεργασίας των δύο κοινοτήτων σε διάφορα επίπεδα χωρίς τη λύση.
Μία πρόταση η οποία προωθεί την αναβάθμιση και αναγνώριση της «τδβκ» μέσω ενός μοντέλου συνεργασίας των δύο πλευρών επί ίσοις όροις, σε μία σχέση καλής γειτονίας. Θέση η οποία εξυπηρετεί αυτό που η Άγκυρα επιχειρεί να περάσει στο Κυπριακό για αναζήτηση άλλων λύσεων πέραν της ομοσπονδίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίμαχες δηλώσεις του λεγόμενου «υπουργού» εξωτερικών των κατεχομένων με τις οποίες εξέφραζε τη διαφωνία του με τον Μουσταφά Ακιντζί, ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου είχε σειρά επαφών σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε σε έντονο ύφος στα όσα δήλωσε ο Οζερσάι, υποδεικνύοντας του ότι αυτός είναι που πρώτος συνειδητοποίησε την ανάγκη συνεργασίας των δύο κοινοτήτων μετά το 1974 αλλά διερωτήθηκε αν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου αντιπαράθεση μεταξύ των δύο, ο Κουντρέτ Οζερσάι φαίνεται να βρίσκει τη στήριξη και των υπόλοιπων τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να οδηγείται σε πολιτική απομόνωση. Αυτό διαπιστώνεται μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις που γίνονται.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του λεγόμενου «πρωθυπουργού» του παράνομου καθεστώτος και προέδρου του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος υποστήριξε τη θέση Οζερσάι και Άγκυρας για ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, δηλώνοντας πως αυτό αποτελεί κοινή θέση όλων των συνεργαζόμενων κομμάτων της λεγόμενης «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα.
Από την όλη συζήτηση διαφαίνονται και οι εσωκομματικές διαφωνίες που υπάρχουν, με την αναπληρωτή πρόεδρο του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος Ντογούς Ντέρια να καλεί τον Κουντρέτ Οζεράι να σταματήσει να κάνει δημόσιες δηλώσεις, υποδεικνύοντας του ότι μπορεί να μιλά εκ μέρους του κόμματος του, αλλά όχι της «κυβέρνησης», αφού όπως είπε το κόμμα της υποστηρίζει την ομοσπονδία. Προκάλεσε, μάλιστα, τον Ερχιουρμάν να τοποθετηθεί.
«Εγώ όμως δεν μπορώ να το αποδεχτώ», σημείωσε η Ντέρια. Κατηγόρησε μάλιστα τον Οζερσάι ότι συμπεριφέρεται σαν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Είμαι τόσο υπέρμαχος της Ομοσπονδίας όσο ο Οζερσάι είναι αντι-ομοσπονδιακός, αλλά δεν συζητώ δημόσια αυτά τα πράγματα», είπε η Ντέρια.
Ο Οζερσάι επέλεξε να απαντήσει μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας πως ενώ εργάζεται μέρα νύκτα ως «υπουργός εξωτερικών», ένας «αναπληρωτής», όπως υποτιμητικά αναφέρθηκε στην Ντέρια, λέει ότι «ο Οζερσάι μιλάει πάρα πολύ». «Στην πραγματικότητα είναι αυτή που προβαίνει σε δηλώσεις χωρίς περιεχόμενο. Όσοι προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικά μέσω τέτοιων πολεμικών, δεν είναι οι συνομιλητές μου», πρόσθεσε.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris αναφέρει ότι ο γ.γ. του Ενωμένου Κυπριακού Κόμματος Σαλίχ Σονουστούν επέκρινε τον Κουντρέτ Οζερσάι σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του εναντίον της Ομοσπονδίας και η επίθεσή του εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Ο Σονουστούν κατηγόρησε τον Οζερσάι ότι έγινε «ο εκπρόσωπος της νέας διαίρεσης». «Μιλάει στο όνομα του ποιού; Μήπως η σιωπή του «πρωθυπουργού» Ερχιουρμάν και των άλλων εταίρων της ‘’κυβέρνησης’’ συνασπισμού σημαίνει ότι υποστηρίζουν τις δηλώσεις του; », αναρωτιέται ο Σονουστούν στη δήλωσή του.
Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο θα ενημερώσει σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κλειστή συνεδρίαση. Εκτός από τα ζητήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα αναφερθεί στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί τον περασμένο Οκτώβριο, στην αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία και στις προοπτικές που διαγράφονται, σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες. Στις 30 του μηνός το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει για την έγκριση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.