Το τελευταίο μέρος της συνέντευξης των Αθανασούλη-Κωνσταντίνου στον Αντώνη Κακαρά για τα γεγονότα της Κύπρου. Τα όσα προδοτικά είχαν κάνει οι χουντικοί και τα τραγικά που ακολούθησαν την εισβολή. Όπως εκείνες οι τορπίλες που θα μπορούσαν να βυθίσουν τουρκικά πλοία αλλά ποτέ δεν εκτοξεύθηκαν.
Διαβάστε ΕΔΩ τις προηγούμενες συνεντεύξεις
.- Ανθυπασπιστης δεν ήσουνα;
Αθανασούλης.– Αρχικελευστής.
-. Ήσουν ο αρχαιότερος από τους…
Αθανασούλης. Κυρίως στην θέση μου στη Σν. Καμιά πληροφορία δεν περνούσε στην βάση η σήμα, τηλέφωνα… ένας μικρός, ας τον πούμε, θάλαμος επιχειρήσεων, όλα ήταν εκεί, βάλτε και τρεις δέκτες που ακούγαμε BBC,ΡΙΚ ΚΑΙ ΜΠΑΥΡΑΚ. Απλά, δεν ήταν δυνατόν να υπάρχει κάποιος μέσα στην βάση που να είναι περισσότερο ενημερωμένος από εμάς στην Σν. Στην συνέχεια της ιστορίας, έτσι πληροφοριακά το λέω, αυτός ο μικρός χώρος ήταν ο στόχος για τα πυροβόλα του ενενήντα τοις εκατό των αεροπλάνων, γι’ αυτό εκεί σε εμάς δεν ερχόταν σχεδόν κανείς. Οι Τούρκοι όπως ήταν φυσικό σε όλο το Νησί βομβάρδισαν όλες τις κεραίες της CΥΤΑ, της τηλεόρασης, ραδιοφωνικών σταθμών… για να δημιουργήσουν κομφούζιο στις επικοινωνίες κλπ…..
-. Και αυτές τις έβγαζες εσύ συμπυκνώνοντας ότι άκουγες από ραδιόφωνα, SSB, ασύρματο… και ενημέρωνες…
Αθανασούλης.- Όλα αυτά για να είμαστε ενημερωμένοι. Κανένας μα κανένας δεν έμπαινε στον κόπο από το ΓΕΕΦ την ΝΔΚ να μας πει τι γίνεται. Θα σας πω δυο μικρές ιστορίες. Τ ο ΜΠΑΥΡΑΚ εκτός από αυτό που σας είπα ότι σας μιλάμε από το βυθό της θάλασσας που μας ρίξατε χτες βράδυ… επαναλάμβανε πολλές φορές στα Ελληνικά βέβαια, Έλληνες μην πολεμάτε το ειρηνευτικό εκστρατευτικό σώμα των Τούρκων, τα ηρωικά ΜΕΧΜΕΤΖΙΚ, ήταν οι πεζοναύτες αν θυμάμαι καλά την λέξη, ήρθαν για ειρηνευτικούς σκοπούς, το επόμενο ειρωνικό σχόλιο, που συνήθιζε να λέει το BAYRAK ήταν: Έλληνες μην πολεμάτε γιατί στο τέλος θα πάθετε ότι πάθατε στην Μικρά Ασία και η ιστορία σας το αναφέρει σαν Μικρασιατική καταστροφή.
-. Σαν τις σημερινές ειρηνευτικές που γίνονται και πάνε και σακατεύουν τον κόσμο.
Αθανασούλης.– Τι άλλο να πω… αυτά, δεν θυμάμαι κάτι άλλο…κάτι σπουδαίο που να μου διαφεύγει. Νομίζω ότι το καλύψαμε όλο το Κυπριακό. Δεν ξέρω κάτι που να….
-. Άρα εκτιμάς ότι το πραξικόπημα έπαιξε σοβαρό ρόλο και στα συναισθήματα των Κυπρίων απέναντι των Ελλήνων και βέβαια στην εισβολή των Τούρκων. Το είπες μόνος σου.
Αθανασούλης.– Δεν εκτιμώ ότι έπαιξε ένα ρόλο, εκτιμώ ότι έπαιξε τον κύριο ρόλο και κυριολεκτώ. Οι Κύπριοι των καιρό που πήγα εγώ κάτω καλοκαίρι ‘73 δεν μας συμπαθούσαν απλώς, αλλά ένοιωθαν κάτι περισσότερο από συμπάθεια για όλους τους Ελλαδίτες. Τώρα όσον αφορά την εισβολή των Τούρκων τι να πω. Είναι για εμένα, σίγουρο ότι το πραξικόπημα έφερε τους Τούρκους. Οι Τούρκοι είπαν ότι πάμε να εισβάλουμε στην Κύπρο διότι με το πραξικόπημα διαταράχθηκε η ισορροπία στο Νησί και ότι τους έδιναν αυτό το δικαίωμα σαν εγγυήτρια Δύναμη οι συνθήκες της Γενεύης, Λοζάνης κλπ. Δεν ξέρω, πιθανόν να το έκαναν, κάποια άλλη φορά. όμως το αποπειράθηκαν το 1964 και δεν το τόλμησαν, επίσης το 1967 και πάλι δεν το τόλμησαν. Το 1967 η Ελλάδα είχε ισχυρό στράτευμα επάνω στο Νησί, το οποίο το φέραμε πίσω. Τώρα που χτύπησαν ήξεραν ότι το Νησί ήταν άοπλο, ότι η Εθν. Φρουρά κυνηγούσε τον Μακάριο, η Ελλάδα δεν είχε ουσιαστικά Κυβέρνηση, οι Αμερικανοί τους βεβαίωσαν ότι δεν θα ενοχληθούν από την Ελλάδα, όπως και έγινε οι Ρώσοι δεν υποστήριζαν άλλο τον Μακάριο όπως παλιά. Επί τη ευκαιρία να σας πω κάτι με τους Ρωσικές τορπιλακάτους, που είχαμε στην Κύπρο, είχαμε πέντε ναι πέντε και είχαμε διαλύσει τη μία για να επισκευάσουν οι μηχανικοί τις άλλες, διότι οι Ρώσοι δεν έστελναν ανταλακτικά, όπως είχα ακούσει, αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν η να το διαψεύσουν άλλοι κυρίως τα συνεργεία και οι μηχανικοί. Η κυβέρνηση της Κύπρου έδινε με το σταγονόμετρο τον τελευταίο καιρό η και καθόλου χρήματα για υλικά και ανταλακτικά, περισσότερο την Κυβέρνηση την ενδιέφερε να φύγουμε εμείς οι Ελλαδίτες από την Κύπρο, γιατί ήξερε με σιγουριά ότι της ετοιμάζουν πραξικόπημα, παρά η Εθνική Φρουρά που ανήκαμε, όπως βλέπετε κατά την δική μου ταπεινή γνώμη συγκεντρώθηκαν πολλοί παράγοντες για να κάνουν οι Τούρκοι ένα στρατιωτικό περίπατο, που για πολλά χρόνια το σχεδίαζαν αλλά δεν τολμούσαν.
.-Πιστεύεις ότι η τότε ηγεσία που ήτανε εδώ, δηλαδή όχι η ηγεσία αλλά ο Ιωαννίδης συγκεκριμένα και με τους Αρχηγούς των όπλων με τον Αραπάκη και με τους άλλους δύο του στρατού και τον Παπανικολάου της Αεροπορίας, αυτοί οι τρεις ξέροντας, έχοντας οργανώσει και υλοποιώντας το πραξικόπημα ήξεραν και είχαν συμφωνήσει για την εισβολή των Τούρκων; Γιατί υπάρχει και αυτή η εκτίμηση.
Αθανασούλης.- Κοιτάχτε να δείτε, για τον Ιωαννίδη δεν ξέρω, όταν λέω δεν ξέρω, εννοώ, τίποτα. Τώρα για τους Αρχηγούς των Όπλων πάλι από την θέση μου δεν θα μπορούσα να ξέρω έστω και λίγα πράγματα. Μόνο να υποθέσω μπορώ. Και αυτό που υποθέτω είναι ότι οι Αμερικανοί βεβαίωσαν τους Τούρκους ότι η Ελλάδα δεν θα τους χτυπήσει αν πάνε για απόβαση στην Κύπρο, και τους Έλληνες κάνετε το πραξικόπημα και οι Τούρκοι δεν θα αντιδράσουν. Εννοώντας ότι δεν πρόκειται να επέμβουν. Μα αυτό βγαίνει καθαρά, ότι κάποιον δούλευαν και αυτός που δούλευαν δεν ήταν οι Τούρκοι και ο Υφυπουργός τους, που έκανε δρομολόγια Αθήνα – ‘Άγκυρα συνέχεια, ήταν σκέτη κοροϊδία. Πιστεύω ότι το παιγνίδι ήταν στημένο.
-. Το θέμα είναι μήπως τους είπανε κάτι άλλο. Ότι κάντε εσείς το πραξικόπημα να βρούμε εμείς αφορμή να κάνουμε ένα προγεφύρωμα και εκεί θα κάτσει…
Αθανασούλης. Όπως και να έχει εμείς δεν είχαμε καμία δουλειά να πάμε να ρίξουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κύπρου. Εδώ στην Ελλάδα όταν έγινε το πραξικόπημα, όπως είπαν ήταν μια Συνταγματική εκτροπή. Το να κάνεις πραξικόπημα σε ένα άλλο κράτος τι ήταν; Γιατί μπορεί να λέγαμε ότι η Ε.Φ έκανε το πραξικόπημα, αλλά η Εθνική Φρουρά που ήταν ο στρατός της Κύπρου, τα στελέχη της ήταν Ελλαδίτες από την κορυφή έως κάτω, μόνο στον στρατό ξηράς είχανε νομίζω ελάχιστους Κύπριους μονίμους και αυτοί χαμηλόβαθμοι. Άρα μην πει κανένας ότι το πραξικόπημα το έκανε η Ε.Φ. Το κάναμε εμείς και εμείς το κατευθύναμε και εμείς προκαλέσαμε την Τουρκική εισβολή. Κύριε Κακαρά συγνώμη, τώρα θυμήθηκα μια άλλη περίπτωση. Το είχα ξεχάσει τελείως, δεν ξέρω πόσο σπουδαίο είναι, αξιολογήστε το εσείς .’Όπως ξέρετε εμείς ανήκαμε στην Εθνική Φρουρά. Στην Επαρχία Αμμοχώστου έδρευε η 4η Ανωτέρα Διοίκηση της περιοχής με Διοικητή Συνταγματάρχη. Μην νομίσει κανείς ότι στην πραγματικότητα παίρναμε εντολές από εκεί, απλώς υπήρχε κάποια συνεργασία και θεωρείτο η πιο πάνω από εμάς στρατιωτική Αρχή στην περιοχή. Μία ημέρα μας επισκέφθηκε ο Διοικητής της 4ης Ανωτέρας Διοίκησης και πήγε στον δικό μας Διοικητή δεν ξέρω τι είπαν, αυτό δεν μας ενδιαφέρει, αλλά αργότερα κάποια στιγμή βγήκαν από το γραφείο του Διοικητού μας και με φωνάζει ο δικός μας Αθανασούλη, πάρε χαρτί και μολύβι και έλα μαζί μας. Πήρα αυτά που είπε και μπήκαμε οι τρεις μας σε ένα τζιπ και κάναμε μια επιθεώρηση θα έλεγα πάνω -κάτω στην ακτή από την βάση. Επισκεφθήκαμε 3-4 χώρους, περισσότερους -λιγότερους δεν θυμάμαι, που υπήρχαν πυροβολεία υπόγεια με τσιμέντο όπως βλέπουμε στα έργα, στην Νορμανδία. Μου έλεγαν τι έβλεπαν και εγώ σημείωνα τις παρατηρήσεις τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όλα αυτά ήταν άδεια και έδειχναν εγκατάλειψη. Ρώτησα μετά γιατί να είναι άδεια και άχρηστα αυτά τα αμυντικά εργαλεία και αν ήταν πάντα έτσι. Έμαθα λοιπόν ότι τα άδειασαν, όταν το 1967 η μήπως 1968, πήραμε την μεραρχία που είχαμε στο Νησί, τότε τα εγκατέλειψαν άδεια. Αν αυτό σας λέει κάτι σε σχέση με αυτά που με ρωτήσατε πριν για τους Αρχηγούς και κυρίως αυτούς που Κυβερνούσαν την Ελλάδα αυτήν την εποχή, έχει καλώς. Εγώ σαν άσχετος βλέπω ότι για πολλά χρόνια εργαζόμαστε μαζί με τους Τούρκους πριν την εισβολή για να έρθουν οι Τούρκοι να καταλάβουν όσο πιο άνετα μπορούσαν την Κύπρο!
-. Επιθεώρηση κάνατε δηλαδή;
Αθανασούλης.- Ναι.
-. Πόσο καιρό πριν από την εισβολή;
Αθανασούλης.– Αρκετό καιρό, εννοώ 2-3 μήνες νωρίτερα. Ήταν εντυπωσιακό, στις πλαγιές και στις ακτές στο Μπογάζι που ήταν υψηλά από την θάλασσα, ήταν υπόγεια και ήταν φτιαγμένα με τόνους από μπετόν και σίδερα.
Μπορούσε να γράψει ιστορία ο Κυβερνήτης του αν έριχνε, με μια-δυο τορπίλες και έστελνε στον πάτο το υπερωκεάνιο με τις χιλιάδες, έτσι μας είπαν από την Κυρήνεια την λέξη χιλιάδες, στρατιώτες που επέβαιναν
-. Τι άλλο θέλεις να πεις για το Υποβρύχιο και τον Παπαδάκη;
Αθανασούλης.- Ναι, για το Υποβρύχιο που σας έλεγα προηγουμένως, και για το υπερωκεάνιο. Μπορούσε να γράψει ιστορία ο Κυβερνήτης του αν έριχνε, με μια-δυο τορπίλες και έστελνε στον πάτο το υπερωκεάνιο με τις χιλιάδες, έτσι μας είπαν από την Κυρήνεια την λέξη χιλιάδες, στρατιώτες που επέβαιναν, όμως μπορεί να ήταν και αρνητικό το αποτέλεσμα, δεν έριξε και με το εάν δεν κάνουμε τίποτα. Για τον Παπαδάκη και αυτά που είπα πολλά του πέφτουν και δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος περισσότερο με αυτόν.
-.. ‘Αμα λέμε για το υπερωκεάνιο, ήταν εκεί, εννοούμε σε πόση απόσταση από την Κυρήνεια;
Αθανασούλης.– Ήταν ανοικτά και όταν στις 2 η ώρα της Δευτέρας έγινε κατάπαυση του πυρός, οι Τούρκοι τότε χτύπησαν και πήραν την Κυρήνεια όπως σας έχω πει. Μετά που πήραν την πόλη της Κυρήνειας και το λιμάνι φυσικά, ήρθε και έπεσε δίπλα στο λιμάνι και αποβίβασε στρατό. Αυτό φυσικά δεν το είδα από το Μπογάζι, μας τα είπαν οι δικοί μας που ήρθαν από εκεί.
-. Δεν έριξε και δεν έγινε ιστορία;
Αθανασούλης.– Ναι δεν…οπότε ας το αφήσουμε.
-. Στην ιστορία κανείς δεν μιλάει με το εάν. Δεν έγινε. Δυστυχώς. Δεν πήρε διαταγή, δεν πήρε το ρίσκο, δεν έγινε.
Αθανασούλης.- Εντάξει, αυτό που λέμε είναι η μια πλευρά η άλλη είναι ένας Κυβερνήτης Υ/Β με μια τέτοια πράξη του θα έβαζε αυτός την Ελλάδα υποχρεωτικά σε πόλεμο, βαριές πολύ βαριές ευθύνες για έναν πλωτάρχη, ασήκωτες. Δεν την πήραν αυτήν την απόφαση αυτοί που έπρεπε να την πάρουν, θα την έπαιρνε ο Κυβερνήτης του Υ/Β;
-. Πότε αποστρατεύθηκες κύριε Αθανασούλη;
Αθανασούλης.– Αποστρατεύθηκα το1981 με τις εκλογές, ήμουν υποψήφιος με την ΕΔΗΚ και υποχρεωτικά με απέλυσαν, γιατί δεν με απέλυαν τη αιτήσει μου. Με την ευκαιρία να σας πω με δύο λόγια πως έφυγα. Μας απέλυσαν μόλις ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητές μας και μας πήραν πάλι πίσω σαν εφέδρους μετά τις εκλογές. Υπηρετούσα για δεύτερη φορά στο ΣΔΑΜ. Εμείς που γυρίσαμε στο Ναυτικό πάλι ήμασταν κάπου 60 άτομα, και κάθε ημέρα δημοσιεύαμε στον τύπο κριτικές και διαμαρτυρίες κλπ γιατί το να μας φέρουν πίσω ήταν παράνομο και κυρίως άδικο, ενώ ταυτόχρονα γινότανε πολλές επερωτήσεις στην Βουλή. Μετά 3-4 μήνες έρχεται ένα σήμα εγώ και ένας άλλος συνάδελφος μου σαν μεγαλύτεροι στον Βαθμό να παρουσιαστούμε στο γραφείο του ΑΓΕΝ την… Πήγαμε λοιπόν τρεις, πήραμε μαζί μας έναν Αρχικελευστή που είχε τελειώσει Νομική……..Μας λέει ο ΑΓΕΝ μας έχετε ζαλίσει με τον Τύπο και τη Βουλή, το Ναυτικό έκανε μια βλακεία που σας πήρε πίσω, τώρα κοιτάμε να βρούμε τρόπο να απολυθείτε. Ο αρχικελευστής τότε λέει, κύριε Αρχηγέ, αυτή τη στιγμή γίνεται μία άσκηση και έχετε πάρει πολλούς εφέδρους, σε δέκα περίπου ημέρες αυτοί θα απολυθούν, γιατί δεν μα ς απολύετε και εμάς μαζί; Ο Α/ΓΕΝ λέει, βέβαια, είναι μιά καλή ιδέα αυτό θα γίνει αλλά σε αυτές τις δέκα μέρες δεν θέλω να δω τίποτα στον Τύπο για το πρόβλημα σας, τότε εγώ ρώτησα,ο υπουργός άμυνας όμως κύριε αρχηγέ τι λέει; Και μου απαντά, άκου να σου πω, όταν έχεις τον Θεό μαζί σου τι τους θέλεις τους Αγίους; Έτσι ακριβώς όπως μας τα είπε έγιναν όλα. Αυτόν τον Αρχηγό τον έλεγαν Νίκο Παππά.
-..έτσι για το… σου είχανε προτείνει, σε είχανε βάλει σε καμιά από τις ομάδες που είχε πάει ο Κωνσταντίνου και άλλοι, για συλλήψεις στην διάρκεια του πραξικοπήματος;
Αθανασούλης.- Όχι δεν με είχανε βάλει, όχι, ούτε καμιά προσέγγιση, ήμουν στην βάση και δεν υπήρχε περίπτωση να πάω, μου φαίνεται για γέλια να κάνω συλλήψεις, δεν μου πάει καθόλου. αλλά και για να με προσεγγίσουν για να συμμετάσχω δεν μπορούσε να το κάνει κάποιος όπως σας είπα και πιο πάνω, είχα πει αμέτρητες φορές από πριν δημόσια, ότι δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αυτός που ψήφισαν οι Κύπριοι, και αυτοί ξέρουν καλύτερα από εμάς. Αυτό δεν το έλεγα έτσι ξεκάρφωτα, τον τελευταίο καιρό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην τραπεζαρία και στο καρέ. Με αυτή την θέση μου σε αυτό το θέμα δεν ήταν δυνατόν να με πλησιάσει κάποιος για να συμμετάσχω σε συνωμοσίες και πραξικοπήματα. Από όλο το Ναυτικό, γιατί όπως έμαθα μετά πολύ λίγοι η ελάχιστοι ήσαν μυημένοι, οι πιο πολλοί πήγαν υποχρεωτικά και άλλοι ακόμη χειρότερα με το ζόρι όπως ο Κωνσταντίνου.
-. Τον Αγιασοφίτη τον Ήξερες;
Αθανασούλης. Ναι, τον ήξερα. Δεν είχα καταλάβει ότι ανήκε στους συνωμότες, τους πραξικοπηματίες ήταν βοηθός του Ντάνου και πιστεύω ότι από εκεί είχε επηρεαστεί. Δεν είχα σχέσεις μαζί του. Ο Κων/νου που εργαζόταν με τον Ντάνο στο ίδιο γραφείο πρέπει να είχε γερές αντιστάσεις για να κατορθώσει να μείνει έξω από αυτή την κλίκα των πραξικοπηματιών. Στη Λεμεσό στο γυμνάσιο που μέναμε δυο Αξιωματικοί που ήταν στον πυρήνα των πραξικοπηματιών φώναζαν πόλεμος, ρεεε πόλεμος πολλές φορές την ημέρα. Όλοι ήξεραν γιατί το φώναζαν.
-. Τον Ταβλαρίδη τον ήξερες;
Αθανασούλης. Όχι, καθόλου, καμία σχέση. Ήταν Κυβερνήτης στο ΛΕΒΕΝΤΗΣ με βάση το λιμάνι της Αμμοχώστου. Μετά το πραξικόπημα ήρθε στην ναυτική βάση με το πλοίο, όταν εγκαταλείψαμε τη βάση, με το πλήρωμα του ενσωματώθηκε στο πλήρωμα της ΝΒΧ μέχρι το τέλος, δεν ξέρω τίποτα άλλο….
-. Ο Παπαργύρης ήτανε εκεί;
Αθανασούλης.– Ο Παπαργύρης ήταν στην Λευκωσία στην ΝΔΚ. Επί έναν χρόνο και δύο μήνες που ήμουν εκεί δεν τον συνάντησα ποτέ. Δεν έμαθα ποτέ κύριε Κακαρά, αν πήγε φυλακή κανένας από τους πραξικοπηματίες – προδότες, αν έχετε ακούσει εσείς κάτι πείτε μου σας παρακαλώ. Τελικά την ιστορία εμείς οι Έλληνες την επαναλαμβάνουμε κάνοντας με ακρίβεια τα ίδια λάθη. Και την αντιγράφουμε, πάντα από την αρνητική της πλευρά. Και κλείνω με την φράση του ΜΠΑΥΡΑΚ Πάθατε ακριβώς ότι η ιστορία σας λέει σαν Μικρασιατική καταστροφή!!!
………………………………………………………………………………………………………….
[1] Στη συνέντευξη του Αθανασούλη ήταν παρών και ο Δημητρης Κωνσταντίνου με τον οποίο είχε προηγηθεί στις 2 Ιουν 2011 άλλη παρόμοια συζήτηση για το Κυπριακό και η οποία ήδη έχει αναρτηθεί.