Κυπριακό: Το βιολί του ο Οζερσάι με τις ιδέες «έξω από το κουτί» για την επίλυση

 Πρώτο βιολί για ιδέες «έξω από το κουτί» της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας παίζει ο Κουντρέτ Οζερσάι. Μέσα από τις συστηματικές και καθημερινές του παρεμβάσεις ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» προσπαθεί να περάσει τη θέση μιας συμφωνίας η οποία να εδράζεται στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι προσπαθεί να κτίσει τις θέσεις του πάνω στα προβλήματα που εμφανίζονται στο Κυπριακό κυρίως στο θέμα του διαμοιρασμού εξουσιών. Ερμηνεύοντας με δικό του τρόπο τις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εφόσον στο θέμα του διαμοιρασμού δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, τότε θα μπορούσε να αναπτυχθούν μοντέλα συνεργασίας.

Στην περίοδο ενώπιόν μας στο Κυπριακό, αντί να επιμένουμε σε ένα μοντέλο διαμοιρασμού, θα μπορούσε να αναπτυχθούν μοντέλα συνεργασίας, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι σημειώνοντας ότι υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορα κοινωνικά και ανθρωπιστικά θέματα.

Όπως μετέδωσε στην ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», ο «υπουργός εξωτερικών» ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή όπου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι μπορούν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι συνεργασίας χωρίς να κολλούμε σε ονόματα, επίθετα και τίτλους.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με το «προεδρικό» και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Οζερσάι είπε ότι ως οφείλουν, έχουν έναν διάλογο μεταξύ τους και τον ενημερώνει συνεχώς, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις σε κάποια θέματα.

Στην ερώτηση εάν στηρίζει ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, ο Κουντρέτ Οζερσάι απάντησε ότι «εάν το θέμα αφορά στη συζήτηση του ποια θα είναι η φόρμουλα, η διαδικασία θα φτάσει σε αδιέξοδο. Δεν φτάνει που στην Κύπρο συζητούμε για 50 χρόνια μια φόρμουλα διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά οι πλευρές δήλωναν διαφορετικά πράγματα. Το σημαντικό είναι το περιεχόμενο».

Το σημαντικό, είπε, είναι να διευρυνθεί η συνεργασία που είναι βασικό και να εδραιωθεί βήμα βήμα η εμπιστοσύνη. Ο Κουντρέτ Οζερσάι απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει κρίση στην «κυβέρνηση» και το να συζητείται ένα τέτοιο θέμα είναι χάσιμο χρόνου.

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και την κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός επιχειρεί να δημιουργήσει κάποια δεδομένα ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να εντάξει τις δικές του ιδέες στην ευρύτερη συζήτηση για το Κυπριακό. Κατά έμμεσο τρόπο προσπαθεί να εντάξει στην ατζέντα του Κυπριακού και θέματα πέραν της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται στο νησί μεταξύ 15 και 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ. Το διάστημα αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στην Κύπρο και θεωρείται φυσιολογικό ότι μπορεί η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών να βρεθεί στο νησί για διαβουλεύσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο ΠτΔ θα πάει Στρασβούργο και Βρυξέλλες και επιστρέφει στο νησί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Θα βρίσκεται στο Προεδρικό μέχρι τις 19 οπόταν θα αναχωρήσει για το Ισραήλ για να λάβει μέρος στην τριμερή με Νετανιάχου και Τσίπρα. Επιστρέφοντας στις 21 έχει προγραμματίσει να μεταβεί στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος όπου αναμένεται να παραμείνει μέχρι και την πρωτοχρονιά.

Χείρα βοηθείας προς Ακιντζί

Χείρα βοηθείας στον «πόλεμο» που δέχεται από Τουρκία και Οζερσάι μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη για τον Μουσταφά Ακιντζί. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι κάνει καθημερινά δηλώσεις που δεν βοηθούν στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης λύπη για την πρόσφατη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία, κατά την άποψή του, «άδειασε εντελώς» τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί, είπε, ότι και εάν λέμε για τις διαδικασίες στα κατεχόμενα, είναι αυτός που έχουν επιλέξει οι Τουρκοκύπριοι, και «μιλά για άλλα κόμματα, παραπέμποντας στον κύριο Οζερσάι που καθημερινά μέσα από δηλώσεις που κάνει προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αρνητικό σκηνικό».

Ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι έδωσε απάντηση στις δηλώσεις του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, ότι «ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για το Κυπριακό, θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την ισότιμη πολιτική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε όλα τα όργανα του συνεταιρισμού».

«Προφανώς ο κ. Οζερσάι ανησυχεί μήπως και υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Δεν τίθεται από κανένα θέμα πολιτικής ισότητας. Η πολιτική ισότητα έχει γίνει αποδεχτή το 1990 ή 1991 και δεν αμφισβητείται από κανένα.»

Πηγή philenews