ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Τι λέει ο Ακιντζί για τη «λύση»

H εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, με τίτλο «Η λύση δεν θα πέσει με το αλεξίπτωτο», δημοσιεύει συνέντευξη του «προέδρου» του ψευδοκράτος Ακιντζί.

Ο Τ/Κ ηγέτης αναφέρει:
«Οι Κύπριοι, Τ/κ και Ε/κ, είμαστε οι βασικοί πρωταγωνιστές του Κυπριακού και πρέπει να ξέρουμε ότι κανένας τρίτος δεν θα μας φέρει τη λύση ουρανοκατέβατη. Εμείς είμαστε πρωταγωνιστές εδώ, οι Τ/κ με τους Ε/Κ. Πρέπει να ξέρουμε ότι κανείς από έξω δεν θα μας προσγειώσει τη λύση με το αλεξίπτωτο».
Μιλώντας από το «προεδρικό» ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι «εμείς θα δημιουργήσουμε και εμείς θα βιώσουμε τη λύση», προσθέτοντας πως οι Κύπριοι δεν πρέπει να επαναλάβουμε τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος και πως ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι η εξεύρεση μιας ασφαλούς λύσης. Οι παράμετροι είναι σαφείς, ανέφερε, κάνοντας λόγο για ένα ομοσπονδιακό σύστημα διζωνικό και δικοινοτικό. «Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο, όσα δύσκολα θέματα και αν έμειναν», προσέθεσε.

Τονίζοντας πως το κύριο θέμα είναι το Κυπριακό, επεσήμανε πως οι Τ/κ δεν έχουν την πολυτέλεια να αναβάλουν τα πάντα για μετά τη λύση, σημειώνοντας πως όσο περισσότερο επιλύονται τα εσωτερικά ζητήματα της Τ/κ κοινότητας, τόσο πιο έτοιμη θα είναι για τη λύση του Κυπριακού. «Δεν μπορώ να παρουσιάσω μια ροζ εικόνα, αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι ούτε μαύρη. Μπορώ να δω το φως στην άκρη του τούνελ. Ωστόσο για να φτάσουμε εκεί υπάρχει ακόμη πολύς δύσκολος δρόμος τον οποίο πρέπει να διανύσουμε. Επειδή έχουμε φτάσει στα πιο πολύπλοκα ζητήματα, στα οποία παλαιότερα δεν μπαίναμε», τόνισε.

Παλαιότερα, σημείωσε ο κ. Ακιντζί, η κάθε πλευρά διατύπωνε τις απόψεις της και μετά την επιστροφή τους από τις διαπραγματεύσεις επαναλάμβαναν τις θέσεις δημόσια και περίμεναν μέχρι την επόμενη συνάντηση. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, καθώς οι δύο πλευρές μπαίνουν στα κύρια θέματα και συζητούν πως μπορούν να φτάσουν σε σημεία σύγκλισης. Ψάχνουν, κατά την έκφραση του, όχι το πώς να αφήσουν προίκα στις νέες γενιές την μη λύση, αλλά το πώς μπορούν να προσφέρουν ένα νέο ήσυχο και άνετο μέλλον στο οποίο θα μπορούν να ζήσουν οι Κύπριοι.

Αναφερόμενος στην προχθεσινή επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε πως ήταν ευκαιρία να επαναδιατυπωθεί για μια ακόμη φορά η στήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία επίλυσης και εξέφρασε τη θέση ότι ήταν πολύ καλές οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Πρόσθεσε την εκτίμηση πως η λύση θα συμβάλει και στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.διατηρεί το βάρος της εκπλήρωσης των κριτηρίων του οδικού χάρτη, καθώς και της προϋπόθεσης για πλήρη εκπλήρωση της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών, με όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη.