Η Άγκυρα ενημερώνει στο ψηλότερο επίπεδο διεθνείς συνομιλητές της ότι οι συζητήσεις στο Κυπριακό εφεξής θα διεξάγονται στη βάση της συνομοσπονδίας. Επικαλούμενοι την αποτυχία του Κραν Μοντάνα, οι Τούρκοι προτάσσουν μια «νέα πορεία» στο Κυπριακό, την οποία χαρακτηρίζουν πιο εφικτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ανέλαβε τον ρόλο να ενημερώσει διεθνώς, υποδεικνύει στους συνομιλητές του πως μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στην Πενταμερή Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, το περασμένο καλοκαίρι, το επόμενο βήμα στο Κυπριακό θα γίνει με αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων.
Στις τοποθετήσεις αναφέρεται και το σενάριο των δύο κρατών, είναι όμως προφανές πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία. Σημειώνεται, ωστόσο, από τουρκικής πλευράς πως αυτό το ενδεχόμενο πιθανόν να προκύψει στην πορεία και ως μετεξέλιξη της «νέας κατάστασης πραγμάτων». Υπενθυμίζεται συναφώς ότι κατά την τελευταία παράνομη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, τέθηκε από τον ίδιο το θέμα της συνομοσπονδίας, ενώ ισχυρίστηκε πως είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία εγείρει το σενάριο για λύση δύο κρατών. Η επιλογή της Άγκυρας στη συνομοσπονδία συνδέεται με διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις ελέγχου του νησιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νουθεσίες από Λονδίνο για το Κυπριακό
Οι βασικοί παίκτες θεωρούν πως η κρίσιμη περίοδος για το Κυπριακό θα είναι το φθινόπωρο και συγκεκριμένα ο Σεπτέμβριος. Η επιλογή του μήνα συνδέεται με τις γεωτρήσεις της ExxonΜobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Προφανώς οι διάφοροι εξωτερικοί εμπλεκόμενοι θέλουν να προλάβουν το γεγονός αυτό για μια σειρά λόγων. Την ίδια ώρα, ο Σεπτέμβριος εξυπηρετεί και πρακτικά τα Ηνωμένα Έθνη καθώς οι περισσότεροι θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ο Γενικός Γραμματέας θα προσπαθήσει να φέρει κοντά όλους τους παίκτες για να υπογραφεί στρατηγική συμφωνία. Αυτό θα έχει τον χαρακτήρα ενδιάμεσης συμφωνίας.
Πολλά, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών, που χρονικά τοποθετούνται στις 24 Ιουνίου. Εάν θα είναι εκλογές δύο γύρων, τότε θα υπάρξει παράταση αγωνίας και προεκλογικής περιόδου (8 Ιουλίου ο δεύτερος γύρος). Στην περίπτωση κατά την οποία ο Ερντογάν δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε σύντομα θα διεξαχθούν νέες εκλογές. Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο προεκλογικής περιόδου.
ΠΗΓΗ: philenews.com