Παράτυπα και λάθος είναι τα μηνύματα από την ε/κ πλευρά στο θέμα της πολιτικής ισότητας, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα αναγκάστηκε να τα σχολιάσει και αυτό του προκάλεσε μεγάλη θλίψη. Τα εδάφη της Κύπρου, ο θαλάσσιος πλούτος της, πρόσθεσε, αρκούν για όλους.
Στη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού με αφορμή την αυριανή 35η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι πάντοτε αισθάνονται το στενό ενδιαφέρον και τη στήριξη της Τουρκίας. Για να καταλάβει κανείς την ίδρυση της ‘τδβκ’ πρέπει να καταλάβει τη σημασία του Δεκεμβρίου του 1963, ανέφερε και υποστήριξε ότι “αυτή η ημερομηνία είναι η ημερομηνία που γκρεμίστηκε το κοινό κράτος που δημιουργήθηκε το 1960 και οι Τ/κ εκδιώχθηκαν από την κοινή κρατική δομή”.
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί οι Τ/κ από τον Δεκέμβριο του 1963 είχαν την ανάγκη οργάνωσης ενός ‘κράτους’ στο νησί, προσθέτοντας ότι μέχρι την ίδρυση της ‘τδβκ’ προσπάθησαν να οργανώσουν την τ/κ διοίκηση με διάφορα ονόματα.
Ισχυρίστηκε ότι “η προσπάθεια των Ε/κ να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα ανάγκασε τον τουρκικό στρατό να παρέμβει”, προσθέτοντας ότι από εκείνη την ημερομηνία και μετά οι Τ/κ είχαν τη δυνατότητα να ζούνε όλοι μαζί. “Στις 13 Φεβρουαρίου ιδρύσαμε το ‘τ/κ ομόσπονδο κράτος’ στη βόρεια Κύπρο και εγώ ήμουν το νεαρότερο μέλος του. Στις 15 Νοεμβρίου του 1983 ιδρύθηκε η ‘τδβκ’”, ανέφερε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “η προσπάθεια δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, υποστηρίζοντας ότι γι αυτό η ε/κ πλευρά δυσκολεύεται να χωνέψει την ‘πολιτική ισότητα’ η οποία θα υπάρχει σε μια πιθανή ομόσπονδη λύση”. Το τελευταίο διάστημα, ανέφερε, αναγκάστηκε να σχολιάσει τα “παράτυπα και λάθος μηνύματα’ στο θέμα της πολιτικής ισότητας που έγιναν στη ‘νότια Κύπρο’ , προσθέτοντας ότι αισθάνεται μεγάλη θλίψη γι αυτό.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο DHA, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η » ‘τδβκ’ θα συνεχίσει το δικό της δρόμο αν οι Ε/κ συνεχίσουν να θεωρούν ότι μόνο εκείνοι έχουν λόγο και ότι οι Τ/κ είναι μια κοινότητα που είναι υποχρεωμένη να προσαρμόζεται στις δικές τους αποφάσεις».
Στη συνέντευξή του με αφορμή την αυριανή 35η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «είμαστε έτοιμοι στην 35η επέτειό μας να τους απλώσουμε χέρι ειρήνης, όπως κάναμε σήμερα ως ‘τδβκ’, αν χωνέψουν ότι αυτό το νησί δεν ανήκει μόνο στην ε/κ κοινότητα και ότι δεν ανήκει στην Ελλάδα και ότι όσα δικαιώματα έχουν εκείνοι σε αυτό το νησί άλλα τόσα έχει και ο τ/κ ‘λαός’ και αν επιθυμούν να ζουν σε αυτό το νησί μέσα σε ασφάλεια και ελευθερία».
Πρόσθεσε πως αν γίνει μια υγιής αξιολόγηση θα δει κανείς ότι εκτός από τις πτυχές οι οποίες πάνε καλά υπάρχουν και ζητήματα στα οποία χρειάζεται να υπάρξει ακόμη επιτυχία (πρόοδος).
“Στο πλαίσιο των οικονομικών συμφωνιών που υπέγραψε η ‘τδβκ’ με την Τουρκία προσπαθούμε να πετύχουμε το στόχο της ευημερίας. Παράλληλα όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική δήλωση της ‘τδβκ’ αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνύπαρξη μαζί με την ε/κ κοινότητα που ζει στο νότο κάτω από μια ισότιμη ομοσπονδιακή δομή, κάτω από δύο πολιτείες. Επειδή πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι το πιο υγιές και σωστό αποτέλεσμα και για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία», δήλωσε.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι Τ/κ είναι ίσοι σε αυτό το νησί όσο και οι Ε/κ. “Πρέπει να χωνέψουν ότι σε αυτά τα εδάφη υπάρχει και μια δεύτερη κοινότητα που έχει ίσα δικαιώματα και λόγο όσο εκείνοι. Πρέπει να χωνέψουν μέσα τους ότι δεν ανήκουν μόνο σε αυτούς τα εδάφη αυτά και ο θαλάσσιος πλούτος, ότι και ο τ/κ ‘λαός’ έχει δικαίωμα και λόγο στα αποθέματα υδρογονανθράκων όπως και εκείνοι”, υποστήριξε.
“Εάν συνεχίσουν να θεωρούν ότι έχουν μόνο εκείνοι λόγο και ότι οι Τ/κ είναι μια κοινότητα που είναι υποχρεωμένη να προσαρμόζεται στις δικές τους αποφάσεις τότε η ‘τδβκ’ θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο και θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλη της τη δύναμη να πετύχει μια πιο ισχυρή δομή για την ανάπτυξη, την οικονομία και τη δημοκρατία της”, κατέληξε.
Πηγή: Offsite