Προσπάθεια διατήρησης των εγγυήσεων σημαίνει πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού. Αυτή την ξεκάθαρη θέση διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, που από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του έχει αναπτύξει μια πρωτοβουλία για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων στην Κύπρο.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ της Κύπρου.
Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος από τις 26-28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, στη συνέντευξή του στο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ», σημειώνει πως όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κυπριακό χωρίς κατάργηση του πολλαπλώς παραβιασθέν καθεστώτος των εγγυήσεων. Σημειώνει πως και η Τουρκία «νομίζω ότι γνωρίζει πλέον, ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση του Κυπριακού με διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ο κυπριακός λαός, ιδιαίτερα οι Ελληνοκύπριοι την διατήρηση του».
Για τις τουρκικές αξιώσεις για παρεκκλίσεις από το κεκτημένο ανέφερε πως η Τουρκία «ζητά μόνιμες παρεκκλίσεις και σε ζητήματα θεμελιακά της ίδιας της υπόστασης και ταυτότητας της ΕΕ». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «να αλλάξει η Ε.Ε. την ίδια της την φυσιογνωμία, να παραιτηθεί από αρχές και αξίες βάση των οποίων ιδρύθηκε, όπως η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση προσώπων. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα, ούτε από εμάς, αλλά ούτε ιδιαίτερα από την Επιτροπή που εκ των συνθηκών οφείλει να διασφαλίζει το κοινοτικό κεκτημένο».
Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην πρότασή του για αξιοποίηση και των μειονοτήτων. Εξήγησε πως το σύστημα λήψης απόφασης που προβλέπουν οι πιο διαφορετικοί
σχεδιασμοί λύσης του κυπριακού «καταλήγει» κατά κανόνα τις αποφάσεις να τις λαμβάνουν κάποιοι θεσμοί με συμμετοχή ξένων. Σημείωσε πως αντί των ξένων να αξιοποιηθούν σε αυτό το σύστημα εκπρόσωποι των τριών ξεχωριστών πληθυσμιακών ομάδων, πέραν των δύο κοινοτήτων, που είναι οι Μαρωνίτες, Λατίνοι και Αρμένιοι.