Με τον τίτλο «Τέσσερις διαφοροποιήσεις Ακιντζί – Συμφώνησε αρχικά κατά τις διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο και άλλαξε γνώμη στη συνέχεια- Περιουσιακό, θέση για πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας, όνομα κράτους, αναλογία Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων» αναφέρεται ρεπορτάζ στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» αναφέρει ότι :
«Σε τέσσερα ζητήματα στα οποία αρχικά δεσμεύτηκε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έκανε πίσω ο Μουσταφά Ακιντζί, προφανώς μετρώντας τις αντιδράσεις στην Άγκυρα αλλά και στα κατεχόμενα. Τα ζητήματα αυτά αγγίζουν την ουσία του Κυπριακού και είναι σαφές πως θα συζητηθούν εκ νέου στις εντατικές διαπραγματεύσεις που αναμένονται να αρχίσουν τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, Ακιντζί έχει αλλάξει θέσεις που εξέφρασε στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και θεωρήθηκαν ως συγκλίσεις. Η αλλαγή πλεύσης αφορά τα παρακάτω θέματα:
Πρώτο, συμφωνήθηκε η πληθυσμιακή αναλογία Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων (4πρός:1). Στη συνέχεια υπήρξε νέα τοποθέτηση που ακύρωνε τη σύγκλιση αυτή.
Δεύτερο, δεν προέβαλε αρχικά τη θέση που διατύπωσε στη συνέχεια και δημόσια για την ανάγκη να διασφαλισθεί ότι στο Τ/κ κρατίδιο θα υπάρχει πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών.
Τρίτο, σε συνέχεια με το πιο πάνω θέμα, οι αντιδράσεις για το ζήτημα των περιουσιών στα κατεχόμενα τον ανάγκασαν να ανασύρει διαχρονικές θέσεις της τουρκικής πλευράς, ενώ ανέδειξε τα δικαιώματα του χρήστη. Η θέση ότι τον πρώτο λόγο έχει ο ιδιοκτήτης συμφωνήθηκε αρχικά.
Τέταρτο, στο όνομα που θα έχει το κράτος μετά τη λύση αρχικά υπήρξε σύγκλιση στην Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η σύγκλιση ακυρώθηκε στη συνέχεια καθώς ο κ. Ακιντζί έκανε δεύτερες σκέψεις.
Σε αυτή τη φάση, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί βάρος στην ανάδειξη των διαφωνιών που υπάρχουν στα διάφορα κεφάλαια, τα οποία έχουν συζητηθεί. Όπως έχει αποφασισθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, έχουν αναλάβει να καταγράψουν όλες τις αποκλίσεις και να τις παρουσιάσουν στην επόμενη συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται στις 12 Οκτωβρίου.
Eντός Οκτωβρίου θα γίνουν δυο συναντήσεις για «προθέρμανση», στις 12 και στις 30, ενώ η εντατικοποίηση θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Είναι σαφές πως τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να προλάβουν την προεκλογική περίοδο του Μαΐου 2016 ώστε να διενεργηθούν τα χωριστά δημοψηφίσματα.