Κυπριακό Live: Τέλος η διάσκεψη! Θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών

Πρώτη Δημοσίευση – 2017-01-12 11:55:11
Τελευταία Ενημέρωση – 2017-01-12 23:53:11


Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και (σε πρώτη φάση) οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία) υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κάθονται στο ίδιο τραπέζι καθώς από το πρωί έχει ξεκινήσει η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό. Παρούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσουν όλες οι πλευρές, και κυρίως η Άγκυρα, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα καθοριστεί εν πολλοίς η συνέχεια. 

Όπως ενημέρωσε και η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω Twitter, «έχει ολοκληρωθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο. Θα συνεχιστεί στις 18/1 σε επίπεδο τεχνοκρατών».

Ακουλουθήστε το LIVE της κρίσιμης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο NewsIt.com.cy:

23:51 Τι λέει η κυπριακή πλευρά
Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη, ακολουθεί στις 18 του μήνα συνάντηση σε πείπεδο τεχνοκρατών με την ίδια σύνθεση της διάσκεψης οι οποίοι θα συζητήσουν για τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποφασίσει ότι θα συμμετέχει ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ανέφερε επίσης ότι στην διάσκεψη η πρ΄τοαση που επιρκάτησε των συζητήσεων ήταν αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορά την κατάργηση των εγγυήσεων. Μετά το τέλος της διάσκεψης σε τεχνοκρατικό επίπεδο τότε θα συγκληθεί νέα διάσκεψη σε επίπεδο πολιτικό με την ίδια σύνθεση της διάσκεψης στην Γενεύη, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης. Παράλληλα ανέφερε ότι την ΕΕ θα εκρποσωπήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Παρράλληλα ανέφερε ότι ενδεχομένως άυριο να υπάρξει συνάντηση με την Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία θα εξαρτηθεί αναλόγως του προγράμματος της.


21:54
– Αντιδράσεις στην πρόταση Κοτζά από Τουρκία, Βρετανία και τ/κ πλευρά, γράφει η ‘Κίπρις’

Τουρκία, Βρετανία και τ/κ πλευρά δεν έχουν αποδεχθεί την πρόταση Κοτζιά για να συναντηθούν στη Γενεύη και πάλι στις 23 Ιανουαρίου οι Υπουργοί Εξωτερικώντων τριών εγγυητριών δυνάμεων, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η «Κίπρις».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται πως η ανακοίνωση εκ μέρους του Έλληνα ΥΠΕΞ της πρότασης του για συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων στις 23 Ιανουαρίου, ήταν μονομερής και χωρίς πρότερη διαβούλευση με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
Αυτό φέρεται να δημιούργησε αντίδραση και στη δεύτερη σύνοδο της Διάσκεψης δόθηκε διάλειμμα 30 λεπτών, καταλήγει η «Κίπρις».

21:35 Ξαναξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις

Μετά από 45 λεπτά τελικά και όχι 30, άρχισαν και πάλι οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό. Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαρκή διάκεψη τύπου «Iran Deals» με ομάδες εργασίας που θα εξετάζουν συγκεκριμένα ασφάλεια και εγγυήσεις.

21:33 Ακιντζί: Κανείς δεν θέλει τη μόνιμη διαίρεση του νησιού

«Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και να προνοήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα και ασφαλιστικές δικλείδες που να οδηγήσουν στην εξάλειψή τους», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην παρέμβασή του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η αποτυχία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει στη μόνιμη διαίρεση του νησιού, κάτι, που, όπως είπε, δεν επιθυμεί καμία πλευρά.

Ο κ Ακιντζί, εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση πως κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στους Τ/κ και στους Ε/κ για να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή στο νησί.

Comments(0)

21:12 Αποχώρηση τουρκικού στρατού προτείνει ο Κοτζιάς

Την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή, μία μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι πρότεινε να μπει αυτό το σχέδιο «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ- δεν έχουμε καμία αντίρρηση-, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν – ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ έχουν μεγάλες εμπειρίες – να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».

Επίσης, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα συναντηθούν και πάλι στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είδηση η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΟΗΕ στο πνεύμα της θετικής κατεύθυνσης για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού.

«Πιθανολογώ με όσα έχουν δείξει οι συζητήσεις μέχρι τώρα, ότι θα επιβεβαιωθεί η καταρχάς συμφωνία μας για τη δημιουργία μιας ομάδας με ειδικούς οι οποίοι θα ετοιμάσουν έναν κατάλογο ερωτήσεων, στη βάση του οποίου θα γίνει στις 23 του Γενάρη συνάντηση των ΥΠΕΞ με βάση αυτά τα ερωτήματα», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι επικεφαλής από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της Διάσκεψης, τόνισε ότι το κεντρικό πρόβλημα ως προς την απόκλιση απόψεων είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη κατάργησης του καθεστώτος αυτού.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί -μια πιθανότητα είναι αυτή- μια διεθνής ομάδα που να παρατηρεί και να κάνει υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκθέσεις για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «είναι φανερό ότι η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα, και θέλει αποχώρηση του στρατού».

15:00 – Πληροφορίες που επικαλείται ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» αναφέρουν ότι δεν σημειώθηκε αντίδραση από Τουρκία, μέσω του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στην αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη για την διττή του ιδιότητα τόσο ως ηγέτη της ε/κ κοινότητας, όσο και ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

14:35 – Εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, παρουσία του ΠτΔ και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Αργότερα το απόγευμα από κοινού συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου Νίκο Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους καθώς και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την `Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 Κύπρου) είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η δεύτερη σύνοδος της Διάσκεψης της Γενεύης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

13:24 Όλη η τοποθέτηση Τζανακόπουλου για το Κυπριακό

Θεωρούμε θετική την πρόοδο των συζητήσεων για το Κυπριακό αλλά και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Επισήμανε ότι η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινά σήμερα στη Γενεύη τόσο με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη». Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει». Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».

Σε σχετικό ερώτημα, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση». Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.