Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης ταράζει μερικώς τα νερά στο Κυπριακό. Η συζήτηση θα διεξαχθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αλλά η προσοχή όλων στρέφεται στα όσα θα προηγηθούν και κυρίως το τι θα καταγράψει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην έκθεση της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Λευκωσία έχει στραμμένη την προσοχή της στο τι θα συμπεριλάβει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην έκθεση που θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας σ’ ό,τι αφορά τη δράση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Γιατί όπως έδειξε και στο πρόσφατο παρελθόν, φροντίζει να προσθέτει κι άλλες δράσεις μέσα, όπως είναι τα δικοινοτικά προγράμματα.
Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος που θα παρουσιάσει τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή της Δένειας και τις παράνομες ενέργειες Τουρκοκυπρίων και κατοχικού στρατού.
Η Λευκωσία αναμένει ότι θα παρουσιάσει τα γεγονότα ως είχαν και θα αποφύγει την τήρηση ίσων αποστάσεων. Αν και η προϊστορία προμηνύει μια γενική αναφορά, μοιράζοντας ευθύνες και προς τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η συζήτηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου και το ψήφισμα θα τεθεί προς υιοθέτηση στις 30 του μήνα.
Η Ελ. Σπέχαρ αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ για σειρά διαβουλεύσεων στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Θα προηγηθούν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.
Η συνάντηση της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο με τους δύο ηγέτες αποτελεί τη συνήθη πρακτική πριν από τη μετάβαση της στη Νέα Υόρκη για σκοπούς Κυπριακού.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η κ. Σπέχαρ θα έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών για τις Πολιτικές Υποθέσεις και τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα με τη Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, και τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά. Ακόμη θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους χωρών με συνεισφορά στη στρατιωτική και στην αστυνομική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και μόνιμων αντιπροσωπειών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα έχει συναντήσεις στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για να συζητήσει με τους Αμερικανούς τόσο για το Κυπριακό όσο και για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι πρέπει να προχωρήσουν τα Ηνωμένα Έθνη σε μείωση των ειρηνευτικών τους αποστολών διεθνώς μπορεί να μην επηρεάζει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο παρόν στάδιο, αλλά σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει τις γενικότερες εξελίξεις εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάτι που δεν παραβλέπουν ούτε η κυπριακή κυβέρνηση ούτε και η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στην Ουάσινγκτον, θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για τις διαβουλεύσεις ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα των εργασιών του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν στις 22 Ιανουαρίου. Η κ. Σπέχαρ θα ενημερώσει, ως επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενόψει της ψηφοφορίας για υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Δύναμης, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 του μήνα.
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η Λευκωσία
Καθώς πλησιάζει η συζήτηση του θέματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Λευκωσία ανεβάζει στροφές προκειμένου να καλύψει το θέμα από όλες τις γωνιές και να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη συζήτηση του θέματος της Ειρηνευτικής Δύναμης.
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η συζήτηση που είχε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Κινέζο ομόλογό του. Ο Γουάνγκ Γι διαβεβαίωσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι η Κίνα θα παρακολουθεί τις εξελίξεις για το Κυπριακό και εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως γνωστόν, η Κίνα μαζί με ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία και Γαλλία αποτελούν την πεντάδα των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με δικαίωμα βέτο.
Κινητικότητα υπάρχει και προς την κατεύθυνση των μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που παρακάθονται αυτή την περίοδο στις συνεδρίες και των οποίων η συνεισφορά είναι σημαντική.
Πέραν όμως των κινήσεων που γίνονται σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών, στη Νέα Υόρκη ενδέχεται να βρεθεί –ενόψει της συζήτησης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ– και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Τακτική που ακολουθήθηκε και κατά την προηγούμενη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας με θετικά αποτελέσματα.