Κυπριακό: Ελλάδα και Κύπρος στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία για συμβολή στην επανέναρξη των συνομιλιών

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» τονίζεται στο Κοινό ανακοινωθέν μετά τη λήξη των εργασιών της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας στη Λευκωσία, στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά τα θέματα που βρέθηξκαν ψηλά στην «ατζέντα» των δύο πλευρών. Ελλάδα και Κύπρος στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία για ουσιαστική συμβολή στην επανέναρξη των συνομιλιών.

«Οι δύο ηγέτες τόνισαν εκ νέου ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασαν την προσδοκία ότι η Τουρκία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επανέναρξη και διεξαγωγή των συνομιλιών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και στα ευρωτουρκικά, σύμφωνα και με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 17-18 Απριλίου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν.

Όπως γίνεται γνωστό συμφωνήθηκε ότι η επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδος θα λάβει χώρα στην Ελλάδα εντός του 2025, με θεματολογία που θα καθοριστεί από κοινού.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ανέφερε ότι «είμαστε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «υπάρχει ευνοϊκή δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών» ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα δεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων ούτε διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια».

«Κοινή είναι και η οπτική με την οποία προσεγγίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θεωρούμε ότι το ήπιο κλίμα που τις διαπνέει, με τον τρόπο του μπορεί να ευνοήσει και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Γνωρίζουμε ασφαλώς και δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτή η βελτίωση του κλίματος δεν συνεπάγεται αυτόματα και τη μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας. Όμως, ακλόνητοι παραμένουμε και εμείς με τη σειρά μας σε θέματα κυριαρχίας, σε θέματα τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Όποιος, όμως, είναι ισχυρός και διαθέτει επιχειρήματα, κυρίες και κύριοι, αγαπητέ μου Νίκο, δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο. Γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, στην προοπτική αυτή να ανοίξουν και ήρεμοι ορίζοντες για την ευρύτερη περιοχή. Ήδη, άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι ευρωπαϊκές σχέσεις της Άγκυρας εξετάζονται πλέον μέσα από το πρίσμα των σχέσεών της με την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτογραφίες EUROKINISSI