Κυπριακό: Αρχίζει η Διάσκεψη στη Γενεύη – Οι επιδιώξεις κάθε πλευράς

Ξεκινά σήμερα στη Γενεύη η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι να διαπιστώσει αν υπάρχει κοινό έδαφος, ώστε να καλέσει «τα μέρη να διαπραγματευτούν μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, το 2017, η διαδικασία επανεκκινεί ξανά στο ουδέτερο έδαφος της Ελβετίας.

Στο τραπέζι με οικοδεσπότη τον Α. Γκουτέρες θα πάρουν θέση οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η Ελλάδα με τον Νίκο Δένδια, η Τουρκία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η Μεγάλη Βρετανία με τον Ντόμινικ Ράαμπ. Και φυσικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της Τούρκο-κυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ.

“Μέτωπο” από Ο.Η.Ε, Ευρώπη και Ουάσινγκτον κατά των θέσεων Ερντογάν

Ελλάδα και Κύπρος διατηρούν χαμηλές προσδοκίες, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, η οποία επιμένει στη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών. Θέση η οποία απορρίπτεται όχι μόνο από τον Ο.Η.Ε. αλλά και από την Ε.Ε. και τις Η.Π.Α., οι οποίοι αντίθετα υποστηρίζουν τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που αποτελεί και την θέση της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Δένδιας και Αναστασιάδης ζητούν ουσιαστικά η όποια διαπραγμάτευση να συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησε το 2017 στο Κραν Μοντάνα, δηλαδή στη βάση των αποφάσεων του Ο.Η.Ε..

Δένδιας: Θα είναι δύσκολη ημέρα, αλλά πάμε για το καλύτερο

“Θα είναι δύσκολη ημέρα αλλά πάμε για το καλύτερο” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τη Γενεύη.

“Πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση” δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης. “Μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Η.Ε., των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, των όσων η δήλωση της 25ης Νοεμβρίου διαλαμβάνει και αποτελεί τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού” πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναχωρώντας για την Ελβετική πόλη.

Η εκτίμηση που υπάρχει σε Αθήνα και Λευκωσία είναι πως η Τουρκία θα “παίξει καθυστερήσεις” ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Ιουνίου για τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας, και θα δώσει χώρο για μια νέα διαπραγμάτευση μέσα στον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια να δείξει ένα καλό πρόσωπο διεθνώς.

Κι αυτό, σε μια στιγμή πάντως, που καλείται να αποδείξει στην πράξη τις… “καλές της προθέσεις”, κυρίως από την Ουάσινγκτον, η οποία ζητά να ακυρώσει το συμβόλαιο αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.

Καθοριστική μέρα η 28η Απριλίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, η καθοριστική ημέρα είναι η Μεγάλη Τετάρτη, 28 Απριλίου, όταν και θα γίνουν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. θα συναντηθεί χωριστά με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ και στη συνέχεια με τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Ν. Δένδια, Μ. Τσαβούσογλου και Ντ. Ράαμπ.

Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, σε μία προκαταρκτική συζήτηση με στόχο μια συμφωνία για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Στις συνομιλίες δεν θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τις ενστάσεις που προέβαλε η Τουρκία, ωστόσο εκπρόσωποι των Βρυξελλών θα βρίσκονται στη Γενεύη, όπου θα γίνουν οι συναντήσεις.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν, υπεύθυνο για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, η Ε.Ε. έχει στείλει “ομάδα πεπειραμένων ανώτερων διπλωματών στη Γενεύη για να βρίσκονται στο σημείο και να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη στην τρέχουσες προσπάθειές τους με όποιον τρόπο μπορούν”.

Πηγή: Newsit.gr / Ευαγγελία Τσικρίκα