Η κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε πρόσφατο φόρουμ για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ άφησε «αιχμές» για ενδεχόμενο κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή που η Τουρκία με πολλαπλές NAVTEX για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και για έρευνες του «BARBAROS» βάζει «φωτιά» στην περιοχή, ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ επισημαίνει πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν «στενά» την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ «προσέχουν» για οποιαδήποτε ένταση.
Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάνον, μιλώντας σε συνάντηση του αμερικανο-αιγυπτιακού εμπορικού επιμελητηρίου στο Κάιρο, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 2ης Υπουργικής Συνάντησης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο που φιλοξενεί τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Φάνον ζήτησε από τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου να συμμετάσχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να διασφαλίσουν ότι το φυσικό αέριο θα καταστεί μέσο συνεργασίας και συντονισμού και όχι μέσο σύγκρουσης και αστάθειας.
Τι είπε χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με τον ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, «το Φόρουμ των χωρών της ΝΑ Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, ιδίως μετά που η ηγεσία της Αιγύπτου κατάφερε να ενώσει το Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, καθώς και με τα άλλα μέλη του φόρουμ: την Ιορδανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία».
Τα ρεπορτάζ των αιγυπτιακών εφημερίδων επισημαίνουν ότι κ. Φάνον τόνισε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στο Φόρουμ είναι παρατηρητής και μόνο, προσθέτοντας ότι η χώρα του βοηθά στο να ενώσει το όραμα των διαφόρων μελών του φόρουμ σε θέματα ενέργειας προκειμένου να προσφέρει μια ευκαιρία για πρόοδο και αναγνώριση της σημασίας της ενέργειας για την ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα των χωρών, και καταλήγοντας ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα κίνητρα στις χώρες του φόρουμ για να συνεργαστούν μεταξύ τους, γεγονός που χαρακτήρισε υπέροχο.
Πηγή: ΚΥΠΕ / Cyprus Times