Η χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου της ΕΕ είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον με την «ατζέντα» να επικεντρώνεται στις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με τον «Πορθητή» ανοιχτά της Πάφου.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τόσο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και ενώπιον των υπόλοιπων ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να δοθεί σαφής και κατηγορηματική απάντηση, με τις οικονομικές κυρώσεις να φαντάζουν…η πλέον κατάλληλη λύση.
Ειδικότερα, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, ήταν το κεντρικό σημείο αναφοράς του Κύπριου Προέδρου, ο οποίος ζήτησε την λήψη μέτρων, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω παράνομοι σχεδιασμοί από την Άγκυρα, υπενθυμίζοντας τη στάση που τήρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε άλλες περιπτώσεις όπου υπήρξαν παραβιάσεις του διεθνές δικαίου και μάλιστα από τρίτα κράτη.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας νωρίτερα ενώπιον της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε τονίσει πως «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά».
Ποια είναι η εκτίμηση για τις χθεσινές επαφές
Ωστόσο, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας θα κριθεί με «καθυστέρηση», καθώς στο κέντρο της προσοχής βρίσκονται οι ευρωεκλογές.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισε να «παρακολουθεί στενά» τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για οποιαδήποτε μέτρα σε κατοπινό στάδιο, με άλλα λόγια είτε στις 28 Μαΐου στο Έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ είτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ης Ιουνίου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανταποκρίθηκαν θετικά στα όσα συζητήθηκαν στην άτυπη αυτή Σύνοδο,ενώ χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά το γεγονός ότι «η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της».
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αμφιβολίες σε αρκετούς είναι το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές δίνουν μια «παράταση» στην όποια αποφασιστική ενέργεια από την μεριά των Βρυξελλών, ενώ οι κυρώσεις ως μέτρο «αυτό καθ’αυτό» ίσως να μην είναι αρκετές για να δημιουργήσουν στην Άγκυρα σοβαρά προβλήματα και να υποχωρήσει από τις αξιώσεις και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Με πληροφορίες από: Offsite