Κυπριακή ΑΟΖ: Η απάντηση της Λευκωσίας στον «Πορθητή» και το «σχέδιο» της Άγκυρας

Η ενέργεια της Τουρκίας να στείλει τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ έχει αδιαμφισβήτητα προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από την πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η Λευκωσία, μέσω των διπλωματικών χειρισμών τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εξωτερικών Χριστοδουλίδη, επιδιώκει να στείλει «ηχηρό» μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία ωστόσο «αποκαλύπτει» σταδιακά τους πραγματικούς στόχους του Προέδρου Ερντογάν.

Οι πληροφορίες που φτάνουν ενώπιον και της κυπριακής Κυβέρνησης συγκλίνουν στο ότι ο «Πορθητής» δεν θα προχωρήσει τελικά σε γεώτρηση, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν αναιρεί το ότι η τουρκική προκλητική αυτή πράξη δεν θέτει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Οι τρεις στόχοι του σχεδίου Ερντογάν

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξετάζει σχέδιο δράσης που περιστρέφεται γύρω από τρεις στόχους, αναφορικά με τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου:

  1. Με «εργαλείο, την ένταση που επικρατεί, να διασυνδέσει στρατηγικά το Κυπριακό ζήτημα, με τα ενεργειακά αποθέματα, κάνοντας αναφορά για την «προστασία» του «ψευδοκράτους».
  2. Να επιδιώξει την συνδιαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων ή έστω να «καταστήσει» αναγκαία την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.
  3. Το «χειρότερο» σενάριο προβλέπει την εξασφάλιση των μισών εσόδων από την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων καθώς επίσης και μια «εγγύηση» πως οι αγωγοί θα περνούν μέσα από την τουρκική εδαφική επικράτεια.

Τα παραπάνω φαίνεται να εξηγούν και την δήλωση Τσαβούσογλου πως η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή σε σημεία εκείνα που δεν υπήρξε αδειοδότηση προκειμένου να αποφύγει την όποια αντιπαράθεση με τρίτες χώρες.

Ποια η δράση του Υπουργού Εξωτερικών Χριστοδουλίδη

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης θα θέσει ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ φαίνεται πως θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις, κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο θα συνέλθει την Τρίτη με τη συμμετοχή και των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίας, θα κάνουν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και θα συζητήσουν ιδίως για την υλοποίηση των 34 έργων της PESCO.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως «αναμενόμενη» τη στήριξη και είπε ότι τώρα θα δοθεί χρόνος στη διπλωματία, ενώ τόνισε παράλληλα τη σημασία των τοποθετήσεων χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο κράτος που να είδε αρνητικά τα όσα ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φράνσις Φάνον, όπου συζητήθηκαν προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

Πηγή: Philenews