Κυπριακή ΑΟΖ: Ενισχύεται η αμερικανική παρουσία στην Μεσόγειο

Μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, πλέει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανεβάζοντας την ένταση. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μάλιστα εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα στα πέριξ του οικοπέδου 10 στην κυπριακή ΑΟΖ είναι το USS Mount Whitney που αποτελεί τη ναυαρχίδα του 6ου στόλου του Αμερικανικού Ναυτικού, το αντιτορπιλικό USS Carney (DDG-64) και το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Albion (R07) - που το Βρετανικό Ναυτικό πρόκειται να αναπτύξει στην SNMG2.
Εξάλλου με κατεύθυνση προς το οικόπεδο 4 για την άσκηση Κύπρου – Ισραήλ, Juniper Cobra 2018 (JC18), το αμερικανικό αμφίβιο πολεμικό πλοίο USS Iwo Jima (LHD 7) Wasp-clas
και τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων USS New York (LPD 21) San Antonio-classk, το USS Oak Hill (LSD 51) και το USNS William Mclean (T-AKE-12).

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αναφερόμενος στο πλοίο της Exxon Mobil δήλωσε ότι “για την άφιξή του εκεί γνωρίζουμε ότι εξελίχθηκε μια διαδικασία αλλά ο 6ος Στόλος δεν έχει πάει εκεί, δεν έχει κάνει μετάβαση”. “Σε αυτό το πλαίσιο οι δικές μας πρωτοβουλίες συνεχίζονται.

Διαβάστε: Κυπριακή ΑΟΖ: Πανικός στην Τουρκία με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων λόγω ExxonMobil

Το Iwo Jima, που έχει βάση στο Mayport, Florida, διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ. Η Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του Iwo Jima περιλαμβάνει την 26η MEU και δύο Iwo Jima, το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης USS New York (LPD 21) San Antonio-class, το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης USS Oak Hill (LSD 51) Harpers-Ferry-class, τις Χειρουργικές Μονάδες 8 και 4 του Στόχου, τη Μοίρα Ελικοπτέρων Θαλάσσιας Μάχης (HSC) 28, τη Μοίρα Στρατηγικού Ελέγχου Αέρος (TACRON) 22, τμήματα της Ναυτικής Ομάδας 2, και το προσωπικό του PHIBRON 4.

H άσκηση Juniper Cobra 2018 (JC18)

Με σκοπό τη συμμετοχή στην άσκηση Juniper Cobra 2018 (JC18), έφθασε χθες στα ανοικτά του Ισραήλ το αμερικανικό αμφίβιο πολεμικό πλοίο USS Iwo Jima (LHD 7) Wasp-class, με μονάδες που περιλαμβάνουν την 26η Θαλάσσια Εξερευνητική Μονάδα (MEU) και το προσωπικό της Αμφίβιας Μοίρας (PHIBRON) 4.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG), που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής, 6ου Στόλου, ενώ η άσκηση JC18 εστιάζεται στη βελτίωση της συνδυασμένης άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, επιτρέπει επίσης στις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις διάφορες στρατιωτικές της δυνάμεις.

«Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σθεναροί σύμμαχοι, και προσδοκώ να δω όλα όσα μπορεί να πετύχει μαζί τους η ομάδα μας του Ναυτικού/Πεζοναυτικού Σώματος για αύξηση των δυνατοτήτων μας και οικοδόμηση της σχέσης μας», δήλωσε ο Πλοίαρχος Joseph O’Brien, αξιωματικός του Iwo Jima, που υπηρετεί ως η ναυαρχίδα της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του Iwo Jima.

Ο O’Brien ανέφερε ότι «αυτή είναι η πρώτη άσκηση της αποστολής μας και μέχρι τώρα προετοιμαζόμασταν για τέτοιες ευκαιρίες».

Αν και το Iwo Jima και η 26η MEU δεν θα συμμετάσχουν άμεσα στο μέρος της άσκησης που αφορά την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων, θα συμμετάσχουν σε άλλες δραστηριότητες, περιλαμβανομένης της διμερούς εκπαίδευσης μεταξύ της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης και των Αμερικανών Πεζοναυτών.

«Ο στόχος μας κατά τη διάρκεια του JC18 θα είναι να βελτιώσουμε τις πολεμικές μας ικανότητες και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο πιθανό να αντιμετωπίσουμε στον 6ο Στόλο των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, η διμερής εκπαιδευτική ευκαιρία οικοδομείται πάνω σε μια δυνατή και διαρκή στρατιωτική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ – μια σχέση που είναι κτισμένοι στην εμπιστοσύνη που καλλιεργήθηκε μέσα από δεκαετίες συνεργασίας», δήλωσε ο Συνταγματάρχης του αμερικανικού Ναυτικού Farrell J. Sullivan, αξιωματικός της 26ης MEU.

Πρόσθεσε ότι «η άσκηση παρέχει την ευκαιρία να επιδειχθεί η ετοιμότητα της Μονάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας και της 26ης MEU» και επιδεικνύει «την πραγματικά μοναδική ικανότητα να προβάλουμε και να διατηρήσουμε μαχητικές δυνάμεις στη στεριά από θαλάσσια βάση».

Η σειρά ασκήσεων Juniper Cobra διεξάγεται από το 2001. Η τελευταία φορά που διεξήχθη άσκηση ήταν το 2016.

Τ/κ ΜΜΕ: Δεν αποκλείεται τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με αμερικανικά

Κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, με την απόφαση των ΗΠΑ να στείλει πολεμικά πλοία ώστε να συνοδεύσουν το γεωτρύπανο της Exxon Mobil για τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ουάσινγκτον θέλει να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι ‘αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από Ε/Κ και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε αυτή την περιοχή και στηρίζει την δραστηριότητα της Exxon Mobil μαζί με την με το κονσόρτιουμ Πετρελαίου του Κατάρ”. Εκτιμούν ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει επέμβαση της Τουρκίας το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα προστατεύσει αν χρειαστεί τα ερευνητικά πλοία και το γεωτρύπανο.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS low Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51). Τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι στόχος τους είναι η περιοχή μεταξύ του Οικοπέδου 10 και του κόλπου της Αμμοχώστου. Αν και φαινομενικά έφτασαν στη περιοχή λόγω της Συρίας, ο πραγματικός τους στόχος είναι να εμποδίσουν οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας κατά τις έρευνες της Exxon Mobil, εκτιμούν.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλλιέτ Οζάι Σέντιρ σχολιάζει πως “αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν λυθεί το Κυπριακό ή δεν γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου τότε υπάρχει πιθανότητα τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά”.

Πρακτορείο Sputnik: Ενισχύεται η παρουσία του 6ου Στόλου

Ενισχύεται η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο, λίγες ημέρες μετά την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ την ίδια στιγμή φτάνουν και σκάφη της ExxonMobil, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Μεσόγειο εμφανίστηκαν την ίδια μέρα πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος των πεζοναυτών, καθώς και ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil. Η άφιξη των πλοίων πραγματοποιείται μερικές μόνο ημέρες μετά την αντιπαράθεση τουρκικών σκαφών και της ιταλικής ΕΝΙ στην ΑΟΖ, προστίθεται.

Όπως αναφέρει το Sputnik, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή έστω να απειλήσει ότι θα κάνει χρήση βίας για να προασπίσει τα συμφέροντά της στη «βόρεια Κύπρο» – όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται εξάλλου στην ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο, όπως προστίθεται, οδήγησε σε έναν πυρετό για ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» σε γειτονικές περιοχές,

Ακολούθησε η ένταση για τη γεώτρηση στη «Σουπιά» ενώ σύμφωνα με το Sputnik, στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή στάληκε το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ. Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη, συμπληρώνεται. Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Sputnik, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά έφτασαν στην Μεσόγειο και τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ.

Σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τουρκική άποψη διαφέρει από αυτή που επικρατεί διεθνώς, ενώ σημειώνει ότι η «Βόρεια Κύπρος» αποτελεί για τον υπόλοιπο κόσμο, πλην της Τουρκίας, κατεχόμενο κυπριακό έδαφος. Από τη στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το θέμα προκαλεί επίσης εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, προστίθεται.

Καταλήγει, λέγοντας ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ExxonMobil στην περιοχή δεν εμπίπτουν στο τμήμα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στο ψευδοκράτος.