Kατά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο της ΕΝΙ έγινε αξιολόγηση των σχέσεων της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία
Η αποφασιστικότητα της ΕΝΙ να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια, τα οποία αφορούν συνολικά έξι ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας Lapo Pistelli.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συμμετοχής του κ. Χριστοδουλίδη στην Υπουργική Συνάντηση για στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, καθώς και στην έκτακτη υπουργική διάσκεψη για την Υπηρεσία UNRWA για παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, στη Ρώμη,
Προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο της ΕΝΙ έγινε αξιολόγηση των σχέσεων της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το φως και των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα της Κύπρου και των γενικότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, υπήρξε συναντίληψη ως προς τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως ζωτικής πηγής εφοδιασμού υδρογονανθράκων της περιοχής και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό «συζητήθηκε η δυνητική κεντρικότητα του ρόλου της Κύπρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών συνεργειών στον τομέα των υδρογονανθράκων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Tο γεωτρύπανο Saipem12000 και η EΝΙ προσπάθησαν να εισέλθουν εντός του τεμαχίου «3» και στο προκαθορισμένο στόχο – πεδίο «Σουπιά», στις 23 Φεβριυαρίου, ωστόσο η «καταδρομική» αυτή προσέκρουσε στην τουρκική αντίδραση εκ μέρους των έξι τουρκικών πολεμικών σκαφών που εφάρμοζαν παράνομο πειρατικό αποκλεισμό στο εν λόγω τεμάχιο.
Δυο φρεγάτες, ισάριθμες κορβέτες, μια τορπιλάκατος και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης μπλόκαραν κάθε προσπάθεια του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Μετά από αυτή την προσπάθεια το γεωτρύπανο της Eni μετακινήθηκε προς το Μαρόκο, όπου ήταν και ο επόμενος προκαθορισμένος στόχος γεωτρήσεων.