Δικαιώθηκε Ταγματάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου, ο οποίος είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη λόγω πειθαρχικής ποινής που του είχε επιβληθεί, καθώς είχε αντιδράσει στην μετάθεσή του, με τρόπο που κρίθηκε και χαρακτηρίστηκε ως ένδειξη ασέβειας προς τους Ανωτέρους του.
Όπως ανέφερε ο «Φιλελεύθερος», ακυρώνοντας πειθαρχική ποινή η οποία επιβλήθηκε σε Ταγματάρχη, επειδή δεν εκφράστηκε με τον προσήκοντα σεβασμό προς ανώτερό του, και εν προκειμένω τον υπουργό Άμυνας, το Διοικητικό Δικαστήριο υπέδειξε, με παραπομπή σε σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν σταματά στην πύλη του στρατοπέδου.
Τα γεγονότα της υπόθεσης έλαβαν χώρα το 2015 όταν ο εν λόγω Ταγματάρχης μετατέθηκε. Αντιδρώντας στη μετάθεσή του, υπέβαλε υπηρεσιακό παράπονο, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η μετάθεσή του «πλήττει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, είναι άδικη, εκδικητική».
Ακολούθησε διοικητική έρευνα η οποία κατέληξε με απόφαση του Διοικητή της ταξιαρχίας ο οποίος επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ημερών.
Στο έγγραφο επιβολής της ποινής αναφερόταν ότι «κατά την έγγραφη διατύπωση του παραπόνου σας, δεν εκφραστήκατε με τον προσήκοντα σεβασμό περί του ανωτέρου καθ’ ου παραπονείστε χαρακτηρίζοντας τη μετάθεσή σας εκδικητική, χαρακτηρισμός που αποδίδει στον προϊστάμενό σας και στη συγκεκριμένη περίπτωση στον υπουργό Άμυνας, αλλότρια κίνητρα».
Η συνέχεια δόθηκε στο Δικαστήριο όπου προσέφυγε ο αξιωματικός.
Το Δικαστήριο, ακυρώνοντας την επιβληθείσα ποινή έκρινε ότι «η εδώ προσβαλλόμενη απόφαση επιβολής ποινής, δεν αποτελεί, νόμιμη κρίση και αιτιολογία μη επίδειξης προσήκοντος σεβασμού εκ μέρους του Ταγματάρχη, ούτε αποτελεί θεμιτό περιορισμό του δικαιώματος εκφράσεως/γνώμης, ως απαραίτητος προς προστασία και διατήρηση της στρατιωτικής πειθαρχίας».
Υπέδειξε περαιτέρω ότι «η λέξη «εκδικητική» από μόνη της δεν είναι υβριστική ή ασεβής, όσο και αν συνιστά οξύτατη κριτική και, ως έχει κριθεί νομολογιακά η έντονη ή οξεία κριτική, από μόνη της, δεν συνιστά έλλειψη προσήκοντος σεβασμού, ενόψει και του ότι αυτή δεν εκφράστηκε και δημόσια, αλλά αυστηρώς υπηρεσιακά.
Ορθά, επίσης, κατά την κρίση μου, διερωτάται ο ευπαίδευτος συνήγορος για τον αιτητή (σ.σ. τον Ταγματάρχη), πώς αλλιώς θα έπρεπε ο αιτητής να εκφράσει αυτή τη θέση, με άλλη αποδεκτή φρασεολογία, αποδίδοντας το ίδιο νόημα με αυτό που επιθυμούσε να υποστηρίξει».
Καταληκτικά, το Δικαστήριο επιδικάζοντας έξοδα εναντίον της Δημοκρατίας, τα οποία καθόρισε σε 1.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ, αποφάνθηκε πως η προσβαλλόμενη απόφαση παραβίαζε το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Πηγή: Philenews