Τι προσμένει από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αποκάλυψε ο Μουσταφά Ακιντζί, σε σημερινή συνέντευξή του, με το τετ-α-τετ των δύο ανδρών να αναμένεται να λάβει χώρα στα τέλη του μηνός.
Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην επικείμενη συνάντησή τους, στα τέλη Φεβρουαρίου, να ακούσει λεπτομέρειες στο θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι «αν οι Τ/κ δεν δουν βούληση για διαμοιρασμό της εξουσίας και της ευημερίας και πώς μπορούμε να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα ως ίσιοι, τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει σε άλλους τομείς».
Ερωτηθείς τι αναμένει να ακούσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην επικείμενη συνάντησή τους και σε παρατήρηση ότι είπε πως θέλει λεπτομέρειες για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, είπε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα για την αποκέντρωση. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, ο κ. Αναστασιάδης δεν παρουσίασε συγκεκριμένες ιδέες.
Εάν υπάρχει γνήσια πρόταση για μια πιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν την αποκλείουμε. Πόσες εξουσίες θα δοθούν στις πολιτείες και ποιες; Αναμένω λεπτομέρειες, αυτό είναι το νόημα της συνάντησης. Μου είπε στο τηλέφωνο πως θα έρθει προετοιμασμένος».
Σημείωσε ότι η συνάντηση που θα έχουν δεν θα είναι μια συνάντηση για επίσημη διαπραγμάτευση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη για γραπτές θέσεις επί του πλαισίου Γκουτέρες, είπε ότι «δεν είμαστε στη φάση να καταθέσουμε γραπτώς θέσεις ο ένας στον άλλον». Πρόσθεσε ότι «οι γραπτές προτάσεις δόθηκαν, και αυτή η εποχή ανήκει στο παρελθόν.
Τώρα είμαστε στην εποχή να διερευνήσουμε αν υπάρχει κοινό έδαφος δεν είμαστε στην επίσημη διαπραγμάτευση». Είπε επίσης ότι υπάρχει μόνο ένα έγγραφο και αυτό είναι το έγγραφο της 30ης Ιουνίου.
Ερωτηθείς εάν δέχεται αυτό που λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ ότι δηλαδή οι εγγυήσεις του 1960 δεν είναι βιώσιμες και θα τελειώσουν, είπε ότι «δεν δέχομαι τη στιγμή που ο Ε/Κ ηγέτης δεν είναι έτοιμος καν να δεχθεί την πολιτική ισότητα».
«Οσο υπάρχει η εντύπωση πως θα υπάρχει εξουσία της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας τότε η μειοψηφία θα αναζητεί κάθε προστασία και θα την αναζητεί μόνο σε μια κατεύθυνση. Αν οι Τ/κ δεν δουν βούληση για διαμοιρασμό της εξουσίας και της ευημερίας και πως μπορούμε να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα ως ίσιοι, τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει σε άλλους τομείς.
Πρέπει να δούμε αν είναι δεκτές οι παλιές συγκλίσεις. Ρωτάτε για το θέμα των εγγυήσεων το οποίο ναι θα έρθει στο προσκήνιο, όπως ήρθε στο Κραν Μοντανά. Εκτός από τη θετική ψήφο, έγινε αποδεκτή η εκ περιτροπής προεδρία; «.
Σε σχέση με τη μορφή της λύσης και σε παρατήρηση ότι ακούγεται η άποψη μεταξύ Ε/κ πως αν δεν μπορούμε να ζούμε μαζί να ζήσουμε χώρια και ειρηνικά, είπε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος που να το λέει , όμως είναι εφαρμόσιμο;
«Επιδιώκω την επίτευξη μιας ρεαλιστικής λύσης. ‘Ομως αυτή η ρητορική μας οδηγεί απλά στη συνέχιση του στάτους κβο. Αν προσπαθήσεις να χτίσεις κάτι ανέφικτο, καθιστάς ανέφικτο και το εφικτό. Αυτό που, αν και πλέον είναι δυσκολότερο, παραμένει εφικτό, είναι η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η ομοσπονδία δεν είναι εναλλακτική της λύσης δύο κρατών.
Είναι η εναλλακτική του στάτους κβο, για αυτό προτιμώ μια μοντέρνα ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ένα ευρωπαϊκό κράτος. Γιατί η συνέχιση του στάτους κβο δεν θα είναι καλή για τα συμφέροντα των Τ/Κ βραχυπρόθεσμα, αλλά πιστεύω πως δεν θα είναι καλή ούτε και για τους Ε/Κ μακροπρόθεσμα», σημείωσε.
Πηγή: Offsite