Χωρίς κάποια θετική εξέλιξη έληξε η χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο, αφού από ότι φαίνεται, οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό θα ξεκινήσουν μετά τον Μάιο, κάτι που εν προκειμένω ωφελεί την τουρκική πλευρά και τον Ακιντζί.
Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», στο έλεος της Τουρκίας και του Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται το Κυπριακό και είναι πλέον εμφανές πως μόνο εάν ικανοποιηθούν οι όροι τους θα μπορέσει να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Αυτό που βγαίνει μέσα από τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι πως πριν από τον Μάη δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε νέα διαδικασία στο Κυπριακό. Αυτό είναι και γνωστό χρονοδιάγραμμα που έθεσε η Τουρκία μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Την ίδια ώρα ο Μουσταφά Ακιντζί εκβιάζει μέσα από την ικανοποίηση της πολιτικής ισότητας (όπως ο ίδιος την ερμηνεύει) προκειμένου να συμφωνήσει σε επανέναρξη συνομιλιών. Και σύμφωνα με τη θέση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων η επανέναρξη δεν είναι άμεση αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την πολιτική ηγεσία προκύπτουν τα εξής:
α) Πριν από τον Μάη δεν υπάρχει δυνατότητα επανέναρξης μιας διαδικασίας για το Κυπριακό, όπως ήταν από την αρχή η θέση της Άγκυρας και την οποία κατέγραψε σε διάφορες περιπτώσεις ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου,
β) Υπάρχει σαφής απροθυμία από μέρους της τουρκικής πλευράς να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων,
γ) Η τουρκοκυπριακή πλευρά και προσωπικά ο Μουσταφά Ακιντζί προσπαθεί να θέσει ως προϋπόθεση για έναρξη των συνομιλιών την ικανοποίηση του αιτήματός της για πολιτική ισότητα (εκ περιτροπής προεδρία και θετική ψήφο σε όλα τα ομοσπονδιακά όργανα) ενώ επίσης ζητά και τον καθορισμό εκ των προτέρων ενός χρονοδιαγράμματος για κατάληξη των συνομιλιών,
δ) Δεν θα πρέπει να αναμένεται θετική ανταπόκριση από μέρους του Μουσταφά Ακιντζί στο αίτημα του Νίκου Αναστασιάδη για να καταθέσει τις θέσεις του επί του Πλαισίου Γκουτέρες,
ε) Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως είναι καίριας σημασίας να επαναβεβαιωθούν οι συγκλίσεις προκειμένου να πάψει να θεωρεί δεδομένη την «ψήφο παντού». Αυτή η επαναβεβαίωση θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός τριπτύχου, όπως το εισηγείται ο Ν. Αναστασιάδης,
στ) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρνητικός στους όρους που θέτει ο Μουσταφά Ακιντζί και στο να ικανοποιηθεί πρώτα ο όρος για πολιτική ισότητα και μετά να πάνε σε συνομιλίες,
ζ) Ο ΠτΔ είναι έτοιμος να πάει σε μια διαπραγμάτευση μόνο αν η διαδικασία συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντάνα, δηλαδή, για συζήτηση όλων των θεμάτων συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφάλειας και στρατού, στη βάση των 6 παραμέτρων του ΓΓ ΟΗΕ,
η) Η Τουρκία μέσω της «προκαταρκτικής» διμερούς συζήτησης με την Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει στο να τοποθετηθεί για τις εγγυήσεις.
Ως προς τις προσπάθειες της Τζέιν Χολ Λουτ, αυτό που συνεπάγεται μέσα από τη συζήτηση είναι πως η συζήτηση για τους όρους αναφοράς και τη μεθοδολογία έχει εξαντληθεί. Και θα πρέπει τώρα να προχωρήσει στη σύνταξη των όρων αναφοράς. Κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας το αποτέλεσμα των επαφών της κ. Λουτ με την τουρκική κυβέρνηση.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μερίδα της πολιτικής ηγεσίας υπέδειξε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι προσεκτικός προκειμένου να μην επιτρέψει στην απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ να προσαρμοστεί στις τουρκικές αξιώσεις. Τοποθετήσεις που δείχνουν μια γενικότερη ανησυχία από μέρους της πολιτικής ηγεσίας ως προς την όλη στάση που τηρούν οι κατά καιρούς αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.
Από την άλλη, το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υποστήριξε πως δεν βλέπει τον Μουσταφά Ακιντζί να αναιρεί τις συγκλίσεις, όπως τον παρουσιάζει η ε/κ πλευρά. Θέση του Άντρου Κυπριανού είναι πως δεν πρέπει να μπαίνουν στη διαπραγμάτευση θέσεις οι οποίες δημιουργούν έδαφος για συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών.
Στη δηλώσεις του μετά το ΕΣ ο ΓΓ ΑΚΕΛ υπέδειξε με νόημα πως «αν νομίζουμε όμως από την άλλη, ότι πολιτική ισότητα σημαίνει να αποφασίζουμε εμείς και οι Τ/κ να μην έχουν κανένα λόγο στα σημαντικά ζητήματα, είμαστε εκτός πραγματικότητας».
Είπε ακόμα πως στη διχοτόμηση μπορείς να οδηγηθείς με δύο τρόπους, είτε τη συζητάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, διολισθαίνοντας στην κατεύθυνση της οριστικής διχοτόμησης.
Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πάει «με ανοικτά χαρτιά» στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί και είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να συζητήσουν μέσα από μια ελεύθερη συζήτηση.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως ο ΠτΔ «και στο παρελθόν είχε συνομιλήσει με τον κ. Ακιντζί και είχε αναφερθεί στο πώς η ιδέα αυτή για την αποκέντρωση μπορεί να διευκολύνει μια λειτουργική λύση». Σημείωσε ότι «για να έχουμε πραγματικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι διατεθειμένες να συζητήσουν όλα τα θέματα».
«Το Κυπριακό», είπε, «δεν είναι μόνο θέμα οργάνωσης του ομοσπονδιακού πολιτεύματος και της προνοούμενης από ψηφίσματα των ΗΕ πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής, αλλά είναι και θέμα ξένης κατοχής που πρέπει να αρθεί, αποχώρησης ξένων στρατευμάτων, κατάργησης εγγυήσεων, δημιουργίας συστήματος ασφάλειας που θα εμπνέει την ασφάλεια σε όλους τους Κύπριους και άλλα».
Σε ερώτηση αν η κα Λουτ αναγνωρίζει το πλαίσιο Γκουτέρες με τις έξι παραμέτρους όπως αναφέρεται σε αυτό η Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ έχει μια αποστολή και κάνει μια εργασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δεν ωφελεί να κάνουμε περιστασιακά σχόλια ή δηλώσεις. Εμείς ευχόμαστε και περιμένουμε από τις επαφές που θα έχει στη συνέχεια και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, να ξέρουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια προς τα πού προχωράμε διότι ακριβώς η δική μας πλευρά, χωρίς να θέτει χρονοδιαγράμματα, έχει επίσης τη θέση ότι πρέπει οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν».
Πηγή: Philenews