Βουτιά στα θερμαινόμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου καλούνται να κάνουν οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν σύντομα απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε προ ημερών η απεσταλμένη του ΟΗΕ.
Οι κινήσεις για το Κυπριακό γίνονται την ώρα που είναι πρόδηλο πλέον ότι η ένταση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου θα αυξάνεται βαθμηδόν. Αυτό το σκηνικό δεν είναι καθόλου υποβοηθητικό στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.
Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού, Τζέιν Χολ Λουτ, ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να συμφωνήσουν τους όρους αναφοράς. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τις συγκλίσεις, το πλαίσιο Γκουτέρες και να συμφωνήσουν στη διαδικασία.
Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία, καθορίζοντας χρονοδιάγραμμα και δίνοντας αναβαθμισμένο ρόλο στον Διεθνή Οργανισμό. Να μπορεί να έχει, δηλαδή, η κ. Λουτ ενεργότερο ρόλο με την παρουσίαση ιδεών.
Ως προς τις εκατέρωθεν θέσεις, είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Η Άγκυρα ανοίγοντας τη συζήτηση για χαλαρή ομοσπονδία επιδιώκει συνομοσπονδία που θα τεθεί υπό δοκιμή. Σε περίπτωση αποτυχίας, το επόμενο βήμα είναι δύο κράτη.
Παράλληλα, από τη στιγμή που οι συζητήσεις, εάν και εφόσον ξεκινήσουν, θα αγγίξουν και τα βέτο, η Τουρκία θα επιμένει στο θέμα της δημιουργίας μόνιμης στρατιωτικής βάσης στο νησί.
Η Λευκωσία από την πλευρά της παρουσιάζεται να δίνει βάρος στα θέματα της λειτουργικότητας του κράτους. Η ιδέα για χαλαρή ομοσπονδία δεν έτυχε επεξεργασίας. Αν και αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο διάγγελμα προς τους πολίτες που θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι σαφές πως δύσκολα μπορεί πλέον να ανατρέψει τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει με τα όσα λέγει σε κατ’ ιδίαν επαφές του. Σε αυτές τις επαφές φαίνεται πως ο προσανατολισμός του κινείται προς ένα μοντέλο συνομοσπονδιακό, δύο κρατών.
Την ίδια ώρα, εκείνο που φαίνεται να θέλει να διασφαλίσει ο Πρόεδρος είναι η μη κάθοδος Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο μετά τη λύση, όπως και την ευρωπαϊκή συνέχεια του συνόλου της χώρας.
Πηγή: Philenews