Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Είπε παράλληλα ότι αναμένεται η επόμενη συνάντηση με την κ. Λουτ για καθορισμό των όρων αναφοράς, ενώ πρόσθεσε ότι οι θέσεις της ε/κ πλευρά είναι «διαχρονικά γνωστές».
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συνεδρίαση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συναντήσεις που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Οκτωβρίου και την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ την 31η Οκτωβρίου, καθώς και για τη διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς για τη διαπραγμάτευση.
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου ακούστηκαν θέσεις και εισηγήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εκφράστηκαν και ανησυχίες.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προετοιμασίας με όρους αναφοράς, την οποία ζητά ο ΓΓ, συμμερίζεται και ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί» είπε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει όλοι να έχουν υπόψη ότι «εκείνο που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποκέντρωσης εξουσιών στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβεται τις απόψεις που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα, αλλά έχει και την δική του άποψη στη βάση των δεδομένων που διαμορφώνονται».
Είπε επίσης ότι έχουν δοθεί πλήρεις εξηγήσεις για το ζήτημα και «δεν θα ωφελούσε μια συζήτηση, η οποία μετά από ένα σημείο υπεισέρχεται σε άγονο έδαφος».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει σε μια ενδεχόμενη συμφωνία να εξασφαλιστεί απολύτως η λειτουργικότητα του κράτους, συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι θα περιέχουν οι όροι αναφοράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα συγκεκριμενοποιηθούν όταν συνεχιστεί η διαδικασία και υπάρξει νέα συνάντηση με την κ. Λουτ.
Ανέφερε, ωστόσο ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη ημερομηνία για την επάνοδο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Ο κ. Προδρόμου κλήθηκε να σχολιάσει και αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ότι με βάση την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ η όποια διαδικασία δεν θα είναι ανοιχτού τέλους.
«Ουδέποτε η ελληνική κυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμούσαν μια διαδικασία ανοιχτού τέλους» είπε ο κ. Προδρόμου, συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να τελειώσει η τουρκική κατοχή αν είναι δυνατόν σήμερα».
Σε ερώτηση αν αυτό συνεπάγεται κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια πληροφορία ή γνώση».
Επανέλαβε την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση με την κ. Λουτ, ότι θέλουμε όρους αναφοράς το συντομότερο δυνατό και ότι επιδιώκουμε να καταλήξουμε μέσα από διαπραγμάτευση σε συμφωνία στο ορατό μέλλον. «Αυτό τα λέει όλα» είπε.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό» σημείωσε, ενώ είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να ερμηνεύσει τα λεγόμενα του κ. Νεοφύτου.
Ως προς τον τρόπο καθορισμού των όρων αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αναμένουμε την επόμενη συνάντηση με την κ. Λουτ για να γνωρίζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τώρα».
Ως προς τις θέσεις που θα υποβάλει η ε/κ πλευρά στη διαδικασία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι έχουμε θέσεις διαχρονικά γνωστές, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμορφώνει τη δική του τακτική με βάση τα υπό διαμόρφωση δεδομένα.
«Οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι πολύ καλά γνωστές» και από την προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων, είπε.
Αναφορικά με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι εφαρμόζονται συμφωνίες που είχαν γίνει εδώ και τρία χρόνια, από το 2015.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη Δερύνεια, είπε ότι «έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, να μην υπάρχει σε εγγύτητα στρατιωτική παρουσία».
Σε άλλη ερώτηση, αν έχει μετακινηθεί το φυλάκιο, είπε ότι «ούτε ε/κ φυλάκιο που υπάρχει σε κάποια απόσταση έχει μετακινηθεί».
Για το ΜΟΕ που αφορά την κινητή τηλεφωνία επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά είναι απολύτως έτοιμη, αρκεί να μην υπεισέρχονται στην προσπάθεια αυτή τεχνικά ζητήματα τα ποία ισοδυναμούν με κάποιου είδους αναγνώριση ή άλλες πολιτικές επιδιώξεις.
Αν υιοθετηθούν οι εισηγήσεις της ε/κ πλευράς, θα μπορούμε να έχουμε την τηλεφωνική σύνδεση, είπε.
Για τις εξελίξεις στα ενεργειακά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει κάθε μέρα να φέρνει στην επιφάνεια με σκοπιμότητες το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το συμφέρον της Κύπρου επιβάλλει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.
«Εφαρμόζεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου εδώ και χρόνια» συνέχισε και είπε ότι με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου «δεν χρειάζονται πολλά λόγια».
«Ο κυπριακός λαός είναι ενημερωμένος, από εκεί και πέρα η έκκληση της Κυβέρνησης είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην τροφοδοτούμε ένα παιχνίδι δημοσιότητας που δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει στην πραγματική επιτυχία του προγράμματός μας» κατέληξε.
Ικανοποίηση για την ενημέρωση που έτυχε το Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, βάσει της οποίας επαναβεβαιώνεται η ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει θέσει ο ΓΓ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.
Είπε ακόμη ότι αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, δεν μπορεί να είναι ανοιχτού τέλους.
Ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι ήταν πολύ αρνητικό για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εισερχόμαστε σε μια πολύ καθοριστική περίοδο αναφορικά με τις προοπτικές στο Κυπριακό.
«Η διαμόρφωση των όρων αναφοράς θα στοχεύσει στο να ξεκαθαρίσει πού βρισκόμαστε σήμερα και που θέλουμε να πάμε», είπε. Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, ενόψει των συζητήσεων για διαμόρφωση των όρων αναφοράς.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε δήλωση μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είπε πως στην κρίσιμη καμπή του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να ανασχεθούν οι επιδιώξεις της Τουρκίας.
Η σημερινή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφορούσε στις επαφές που γίνονται, το παρασκήνιο που υπάρχει και την προεργασία που πρέπει να προηγηθεί, έτσι ώστε να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Διευκρινίζοντας ότι δεν θα εισέλθει στην ουσία αυτών που λέχθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της συζήτησης που διεξήχθη στο Εθνικό Συμβούλιο, διατύπωσε την άποψη ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε σε αυτή την κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό η Τουρκία να μην πετύχει αυτό που επιδιώκει».
«Είτε να κερδίσει ανταλλάγματα από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είτε να διασυνδεθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την παραμονή ή και την αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΥΚΥΠ, είτε με τις έρευνες για το φυσικό αέριο», είπε.
Δεν έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες μας για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν εάν δεν διαχειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιδιαίτερη προσοχή όσα έχουν σχέση με τους όρους αναφοράς ή την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι στο παρελθόν η καλή διάθεση και θέληση της ε/κ πλευράς είχε παρερμηνευτεί και δεν λειτούργησε προς μια θετική κατεύθυνση.
Από την πλευρά της η Έφη Ξάνθου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ανέφερε, «μετά και από την σημερινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης, τόσο προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και προς τον ίδιο τον λαό.
Αν αυτές οι διαδικασίες ευοδωθούν και υπάρξει μια πρόταση συνδιαμορφωμένης λύσης, δεν είναι βέβαιο ότι η κοινή γνώμη θα αντιλαμβάνεται για ποιο πράγμα θα κληθεί να ψηφίσει.
Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης για τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα στο κυπριακό πρόβλημα, το πώς προχωρούμε, ποια θέματα έχουν «κλειδώσει» αλλά και ποια περιθώρια υπάρχουν για περαιτέρω συζήτηση»
Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, ανέφερε: «Έχουμε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συζητήσεις που είχε με την κ. Λουτ και τον κ. Ακιντζί.
Θεωρούμε ότι η διαμόρφωση των «όρων αναφοράς» είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». Πρόσθεσε ακόμη πως «είναι πολύ σημαντικό να μην προβούμε σε οποιαδήποτε υποχώρηση μόνο και μόνο για χάρη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης να μην δεχθούμε σε καμιά περίπτωση οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες που θα αρχίσουν ξανά».
Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου θα πρέπει μετά τα τελευταία αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε το κυπριακό ζήτημα να αντιληφθούν την ανάγκη να καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο δράσης, το οποίο θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε.
Δεν νοείται, συνέχισε, η πολιτική ηγεσία ενός τόπου να συνεδριάζει και να ανταλλάσσει απόψεις για τη διάλυση του κράτους που υπηρετεί και τη δημιουργία ενός νέου, «το οποίο θα δικαιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής».
Πηγή: Philenews