OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κορυφώνονται οι προκλήσεις – Στην καρδιά της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ [pic]

03/10/2019 - 19:41
Κύπρος
Share on FacebookShare on Twitter

Η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στην Ανατολική μεσόγειο καθώς το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ εισήλθε στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 7 που έχει παραχωρηθεί σε ΕΝΙ και TOTAL.

Για πρώτη φορά από το 2011 που ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις σε θαλάσσιες περιοχές οριοθετημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία τουρκικό γεωτρύπανο εισβάλει σε τεμάχιο της ΑΟΖ το οποίο μάλιστα έχει παραχωρηθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στην κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL.

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» με τη συνοδεία του πλοίου Orhan Bay εισήλθε μετά τις 5.30 το απόγευμα Πέμπτης εντός του τεμαχίου 7 και σε περιοχή που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX. Πρόκειται για βόρειο σημείο του τεμαχίου 7 προς τα δυτικά παράλια της Κύπρου. Το τουρκικό γεωτρύπανο είχε αναχωρήσει από τη Μερσίνα στις 2 Οκτωβρίου και αρχικά κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου βρίσκεται το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο το «Φατίχ» δυτικά της Πάφου.

 

Αφού παρέμεινε εκεί για μια ώρα περίπου έβαλε πλώρη προς τα βόρεια αδειοδοτημένα τεμάχια της ΑΟΖ. Πέρα από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας το μεσημέρι Πέμπτης ότι λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα δεν έχει υπάρξει η όποια άλλη αντίδραση από κυπριακής πλευράς.

Η Άγκυρα

Στην Τουρκία η διέλευση του «Γιαβούζ» παρουσιάζεται με διθυραμβικούς τόνους με τον υπουργό Ενέργειας να δημοσιοποιεί φωτογραφίες που δείχνουν το γεωτρύπανο εν πλω και με τη συνοδεία δυο πολεμικών πλοίων. Το «Γιαβούζ» μέχρι και τις 7.20 το βράδυ έδειχνε να συνεχίζει την πορεία με ταχύτητα 9,2 Knots.

Yavuz Sondaj gemimiz yeni bir seferde…

Yavuz, sondaj yapacağı Güzelyurt-1 kuyusuna doğru bayrağımızı dalgalandırarak ilerliyor.

Yer altı kaynaklarımızı milletimizin hizmetine sunmak için durmayacağız.

Varsa, mutlaka bulacağız.🇹🇷 pic.twitter.com/bmq7RNHW1f

— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) October 3, 2019

Το σχόλιο του Αναστασιάδη

Με μια λακωνική δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Λευκωσία προς αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει την έκδοση νέας τουρκικής navtex στο οικόπεδο 7 και την παρουσία του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου εντός της ΑΟΖ , δυτικά της Πάφου είπε ότι «το έχουμε υπόψη μας και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα».

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του «Γιαβούζ»

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση, ενώ ο τελικός προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου παραμένει ασαφής. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε γνώση του τί γίνεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε» ανέφερε η ίδια πηγή.

Ένα από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί δημοσίως είναι η ενδεχόμενη κάθοδος τουρκικού γεωτρύπανου σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ. Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι το «Γιαβούζ» ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του στην Καρπασία και ετοιμάζεται για την επόμενη, στον γεωτρητικό στόχο που αποκάλεσε «Μόρφου».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου 

Tags: ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑΓΙΑΒΟΥΖΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑΦΑΤΙΧ

Related Posts

Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μίλησε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

11/12/2025 - 16:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

«Στράβωσε» η Τουρκία με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ: «Αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους»

27/11/2025 - 11:13

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert