Ο άλλοτε διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες για το Κυπριακό, γνωστός ευρύτερα για το αλαζονικό του ύφος και στάση, με περισσή υπεροψία προαναγγέλλει ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δύναται να παρεμποδίσει την γεώτρηση στο τεμάχιο «10», το οποίο όμως ανήκει στην αμερικανικών συμφερόντων ExxonMobil, ενώ παράλληλα προσθέτει ότι τα τουρκικά σκάφη μπορούν να σταματήσουν όλες τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο τέως διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και ψευδο-υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας στα κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ. Μάλιστα με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο πήγε κι ένα βήμα παρακάτω, προκαλώντας ουσιαστικά άμεσα τις ΗΠΑ, πως το τουρκικό ναυτικό δύναται να παρεμποδίσει την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, που έχει αδειοδοτηθεί στην αμερικανικών συμφερόντων κοινοπραξία της ExxonMobil/QatarPetroleum….
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του «Φ», Λευτέρη Αδειλίνη «Προβάλατε το επιχείρημα ότι η Τουρκία, εξουσιοδοτημένη από τους Τουρκοκύπριους, μπορεί να παρεμβαίνει και να δραστηριοποιείται στις ανατολικές περιοχές της ΑΟΖ, όπου βρίσκεται και το τεμάχιο 3. Ποια θα είναι η στάση της, όμως, σε τεμάχια, όπως το 10, όπου προγραμματίζει γεωτρήσεις η ExxonMobil, ή το 6 όπου αναμένεται επιβεβαιωτική γεώτρηση από την ΕΝΙ; Θα εμποδίσει και αυτές τις γεωτρήσεις;», ο Οζντίλ Ναμί απάντησε:
«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια. Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κύπριους. Επομένως και οι δύο πλευρές πρέπει συμμετέχουν σε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι θα έχουν λόγο και θα επωφεληθούν από αυτούς τους φυσικούς πόρους. Το γεγονός ότι δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10 δεν σημαίνει ότι δεν θα προβούμε σε ενέργειες στο μέλλον».
Κατά τον κ. Ναμί, αν δεν υπάρξει κάποια φόρμουλα συνεννόησης με τους Ε/κ, η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει και να εμποδίσει τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα μπορούσε να συμβεί. Εξαρτάται από την κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θα πρέπει να αρχίσει διάλογος με την ε/κ πλευρά για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό υπό καθορισμένο χρονοδιάγραμμα κατάληξης. Διάλογος, ή πάγωμα των δραστηριοτήτων γεώτρησης ώστε να αποφευχθεί η ένταση που δηλητηριάζει το κλίμα (σ.σ. σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του Κυπριακού)».