Στο ψυγείο θέλει η Άγκυρα να κρατήσει τις προσπάθειες στο Κυπριακό μέχρι και τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον ερχόμενο Μάρτη. Αυτή είναι η ανάγνωση στην οποία προβαίνει η Λευκωσία, αναλύοντας τις τελευταίες τοποθετήσεις που έχουν γίνει στην Άγκυρα από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στα κατεχόμενα από τους Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτό που προκύπτει από τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς είναι πως επιχειρούν να βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές στην αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ. Μέσω του παρατεταμένου αδιεξόδου η τουρκική πλευρά ελπίζει να κερδίσει χρόνο ώς τον Μάρτη. Και φαίνεται πως με την επιθυμία της Άγκυρας έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως και η πολιτική ηγεσία στα κατεχόμενα.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία εμφανίζεται να βιάζεται στο Κυπριακό επιχειρώντας, ευθύς μετά τις δικές της εκλογές, να οδηγήσει τα πράγματα σε μια διαδικασία εξπρές. Αυτό είναι και το νόημα των τελευταίων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Διαμήνυσε πως «δεν έχουμε ενέργεια να χάνουμε, ό,τι είναι να γίνει να γίνει» στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Ο κ. Τσαβούσοβλου είπε ότι το Κυπριακό «είναι ένα από τα εθνικά μας ζητήματα» και πρόσθεσε ότι «κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για τη λύση του Κυπριακού, για την οποία υπάρχει κοινή αντίληψη ότι έχει παγώσει».
Αυτό, συμπλήρωσε, «δεν είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται μόνο από εμάς». Υπάρχουν, πρόσθεσε, «εγγυήτριες δυνάμεις και υπάρχουν και δύο πλευρές στο νησί, εμείς πλέον λέμε ότι είναι χάσιμο χρόνου να καθήσουμε σε μια διαπραγμάτευση μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος. Τι, πώς θα διαπραγματευτούμε, να οριστεί χρονοδιάγραμμα, να είναι επικεντρωμένη (η διαπραγμάτευση) στο αποτέλεσμα, πλέον, δεν έχουμε ενέργεια να χάνουμε, ό,τι είναι να γίνει να γίνει. Είμαστε σε αυτό το στάδιο τώρα. Ασφαλώς και παρακολουθούμε την υπόθεση της Κύπρου από κοντά», ανέφερε.
Ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, μιλώντας σε εκδήλωση του «πανεπιστημίου» Κύπρου (UKU), ανέφερε ότι στους φυσικούς πόρους δεν είναι τα κράτη αλλά τα έθνη που έχουν δικαιώματα και μόνιμη κυριαρχία, υποστηρίζοντας ότι η εκμετάλλευση αλλά και η εμπορία των πόρων πρέπει να διασυνδεθούν με την προϋπόθεση συμφωνίας με τους Τ/κ.
Ο κ. Οζερσάι είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η προσέγγιση της ε/κ πλευράς που έχει διασυνδέσει τη λύση με τη δυνατότητα διαμοιρασμού και οφέλους των Τ/κ από τους φυσικούς πόρους. Ένα στοιχείο, ανέφερε, είναι πώς και πότε θα γίνει αυτός ο λογαριασμός.
Το επιχείρημα αυτό των Ε/κ, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, έχει δύο στοιχεία, το ένα είναι ότι οι φυσικοί αυτοί πόροι ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και το άλλο ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο από το οποίο οι Τ/κ θα πάρουν το μερίδιό τους όταν εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού.
«Στην πραγματικότητα δεν είναι τα κράτη που έχουν δικαιώματα και μόνιμη κυριαρχία πάνω σε αυτές τις φυσικές πηγές, αλλά τα έθνη (σ.σ: εννοεί τις δύο κοινότητες στην Κύπρο). Τα έθνη έχουν δικαιώματα στον βαθμό που εκπροσωπούνται σε αυτά τα κράτη».
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι, δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος, όπως είπε, και όλοι γνωρίζουν ότι αυτή δεν εκπροσωπεί και τις δύο κοινότητες και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν ιδιοκτήτης αυτών των φυσικών πόρων να είναι μια δημόσια δομή. Γι’ αυτό, είπε, είναι σημαντική η υπογράμμιση σε κάθε δήλωση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των ΗΕ ότι οι πηγές αυτές ανήκουν και στις δύο κοινότητες, επειδή «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί και τις δύο κοινότητες».
Κατά τον κ. Οζερσάι, η διασύνδεση από τους Ε/κ της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων με τη λύση του Κυπριακού έγινε για να λαμβάνουν μόνοι τους οι Ε/κ τις αποφάσεις για το φυσικό αέριο, αλλά –είπε– οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους Τ/κ ούτε το φυσικό αέριο ούτε την εξουσία.
Θεωρεί δε παράδειγμα του ισχυρισμού του το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως εάν τα αποθέματα που θα προκύψουν στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ είναι μεγάλα, οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης θα αυξηθούν.
Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά δεν πρέπει να αφήσουν τους Ε/κ μόνους τους σε αυτό το θέμα, συνέχισε ο Κουντρέτ Οζερσάι, και όσοι θέλουν σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να πιέσουν την ε/κ πλευρά να «κάνει λογαριασμό».
ΠΗΓΗ: www.philenews.com