Ξανά ηχούν δυνατά τα καμπανάκια κινδύνου για ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου,που κατασκευάζει η Τουρκία βορείως της Κύπρου με άμεσο κίνδυνο για ολέθρια αποτελέσματα στην Αν. Μεσόγειο, Αιγαίο, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή! Στον τεράστιο κίνδυνο από τους σεισμούς στην περιοχή του σταθμού ( που ξεκίνησε η ανέγερση του πριν μερικούς μήνες) έρχονται τώρα καταγγελίες για ερασιτεχνισμό της Ρωσικής εταιρίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του!
Η καταγγελία έγινε από τον Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διπλωματίας και Σχέσεων με την τουρκική Κυβέρνηση της εταιρίας »Akkuyu Nuclear Joint Stock Company» που διαχειρίζεται από κοινού με την ρωσική Rosatom την κατασκευή του σταθμού κοντά στην Μερσίνα,κ. Faruk Uzel, ο οποίος και παραιτήθηκε χθες από τα καθήκοντά του καταγγέλλοντας την ρωσική Rosatom για ερασιτεχνισμό.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Faruk Uzel (Φαρούκ Ουζέλ) δήλωσε: «Αυτό το πρότζεκτ δεν πρέπει να γίνει από αυτούς τους ανθρώπους. Το κράτος πρέπει να εγκαταλείψει το πρότζεκτ το οποίο είναι ερασιτεχνικό, αρχάριο και γεμάτο τεχνικά λάθη. Θα πρέπει να το κάνει με πιο επαγγελματίες εταίρους. Δηλώνω ότι ενώ υποστηρίζω τις προσπάθειες της χώρας μου για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού, παραιτήθηκα από το πρότζεκτ καθώς θεωρώ ότι οι δραστηριότητες και η νοοτροπία της ρωσικής εταιρίας συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα μου και το έθνος».
Ο τέως Υπουργός Ενέργειας, κ. Τανερ Γιντίζ, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία να ακυρώσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου καθώς το πρότζεκτ είναι αποτέλεσμα διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Η σχετική συμφωνία, ύψους 19 δισ. ευρώ, υπεγράφη το 2011.
Όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς και ΜΜΕ η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας και μάλιστα δεδομένων των εκρήξεων στα πυρηνικά εργοστάσια της προηγμένης τεχνολογικά Ιαπωνίας, υποθηκεύει το μέλλον του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής – συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας- αφού η κατασκευή των αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ αποφασίσθηκε και δρομολογήθηκε να κατασκευασθεί κυριολεκτικά πάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα.
Αναφέρεται σε παλιότερα ρεπορτάζ ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση της greenpeace μπορεί να διαβάζει κανείς ένα εφιαλτικό σενάριο, : «Υπάρχει 50% πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 Ρίχτερ σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τον Κόλπο Ακούγιου μέσα στα επόμενα 40 χρόνια».
Ιδού μερικά δεδομένα: Το 1872, ένα σεισμός 7,5 Ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή. Και το 1998 ένας άλλος ισχυρός σεισμός σάρωσε τα Άδανα, 136 χιλιόμετρα ανατολικά του κόλπου του Ακούγιου. Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Ακούγιου υπάρχει επίσης το ρήγμα Ecemis, ένα ρήγμα εξαιρετικά ενεργό, με ισχυρούς σεισμούς μόλις το 1991.
«Οι Ρώσοι δεν είναι επαγγελματίες»
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι καταγγελίες του κ. Φαρούκ Ουζέλ που δήλωσε ότι αν η Τουρκία χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια, δεν πρέπει να συνεργαστεί με τη Rosatom :«Οι Ρώσοι δεν είναι επαγγελματίες», είπε.
«Το σχέδιο του Ακούγιου πρέπει να πραγματοποιηθεί, αλλά όχι σε συνεργασία με αυτούς», δήλωσε, χαρακτηριστικά. «Το τουρκικό κράτος πρέπει να εγκαταλείψει το εν λόγω σχέδιο που είναι ερασιτεχνικό και γεμάτο τεχνικά λάθη. Πρέπει να προσχωρήσουμε με επαγγελματίες συνεργάτες», ανέφερε.
Ο κ. Φ. Ουζέλ αναρωτήθηκε πως μια εταιρεία, η Rosatom, που δεν μπορεί να απομονώσει υπόγεια ύδατα, σε βάθος ενός μέτρου, θα καταφέρει να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε βάθος 12 μ. υπό το έδαφος και μάλιστα κοντά στη θάλασσα. Είπε ακόμα πως η ρωσική εταιρεία έχει σχεδιάσει την τοποθέτηση ενός αντιδραστήρα, κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Για το λάθος αυτό και μόνο, είπε, η ρωσική εταιρεία δεν πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι ακόμα η αποκάλυψή του πως η ρωσική εταιρεία απέρριψε πανεπιστημιακές μελέτες σχετικά με τον έλεγχο της εκλυόμενης, από το εργοστάσιο, ραδιενέργειας, αφήνοντας να εννοηθεί πως το υπό κατασκευή εργοστάσιο μόνο ασφαλές δεν θα είναι. «Το Ρωσικό σχέδιο για το Ακούγιου αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα μου», είπε ο Κ. Ουζέλ. Επίσης κατήγγειλε, επίσης, προσπάθεια ηθικής εξόντωσής του, από τη ρωσική εταιρεία, η οποία, αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του και των λόγων αυτής, διέρρευσαν φήμες, όπως είπε, περί σεξουαλικής παρενόχλησης από τον ίδιο, εργαζομένων στο πρόγραμμα γυναικών και επισκεπτών στο εργοστάσιο αλλά και περί υπεξαίρεσης και κατάχρησης χρημάτων.Την ίδια ακριβώς στιγμή, Ο ίδιος, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες.
«Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από αξιωματούχο της εταιρείας ο οποίος με απείλησε πως αν δεν προβώ σε διορθωτικές δηλώσεις θα λιντσαριστώ», είπε και τόνισε πως αυτός ήταν και ο λόγος που προχώρησε σε επίσημες δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Και άλλες κατηγορίες για την κοινοπραξία
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο – πριν την θεμελίωση – είχαν υπάρξει καταγγελίες και δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ότι οι υπογραφές των μηχανικών που ετοίμασαν μία έκθεση για την περιβαλλοντική ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας, φέρεται να έχουν πλαστογραφηθεί. Όπως αποκαλύφθηκε, οι μηχανικοί που ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους έξι μήνες πριν παραδοθούν στις Αρχές οι σχετικές μελέτες για την ασφάλειά του.
Αυτό είχε εγείρει υποψίες ότι οι εκθέσεις συντάχθηκαν χωρίς την επιτήρηση ειδικών. Η Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) ζήτησε τη διενέργεια ποινικών ερευνών, αποκαλύπτοντας ότι δύο υπογραφές πυρηνικών επιστημόνων έχουν πλαστογραφηθεί. Επιπλέον, όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman επικαλούμενη προγενέστερο δημοσίευμα της BirGun, η έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του σταθμού αναθεωρήθηκε από την ανάδοχο εταιρεία Akkuyu NPP, θυγατρική της ενεργειακής ρωσικής εταιρείας Rosatom, χωρίς να ειδοποιηθούν οι μηχανικοί.
Σύμφωνα τοτε με τον τουρκικό Τύπο, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την παραποιημένη μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, δίνοντας το «πράσινο φως» για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου. Ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ιντρίς Γκιουλούτζε διέψευσε το δημοσίευμα της BirGun, δηλώνοντας ότι γράφτηκε με σκοπό «την παρεμπόδιση της ανάπτυξης της Τουρκίας».Ωστόσο, έπειτα από ανεξάρτητες έρευνες που διενεργήθηκαν, οι υπογραφές κρίθηκαν πλαστές και η άδεια της Akkuyu NPP κινδύνεψε.