Blitzkrieg,ήταν ο “κεραυνοβόλος πόλεμος” που εφάρμοσε η Γερμανία επί Χίτλερ με τον υπερεξοπλισμένο Γερμανικό στρατό.Ξεκίνησε το 1939 με την εισβολή στη Πολωνία.
Μεγάλη δύναμη πυρός,μεγάλη ταχύτητα ,συνεχή κίνηση. Ο αντίπαλος δεν είχε χρόνο ούτε να σκεφτεί τον παραμικρό τρόπο αντίδρασης. Κι όσοι αντέδρασαν γρήγορα πνίγηκαν στο αίμα. Ο κεραυνοβόλος πόλεμος απαιτούσε άμεση και απόλυτη υποταγή.
Η Γερμανία έχει ασφαλώς αποκηρύξει το μαύρο παρελθόν της και καταστέλει οποιαδήποτε εκδήλωση “συμπάθειας” προς αυτό. Όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί στον “οικονομικό πόλεμο” που μαίνεται στην Ευρώπη και ενδέχεται να εξαπλωθεί και αλλού, χρησιμοποιεί την στρατηγική του “κεραυνοβόλου πολέμου”.
Το ζήσαμε κι εδώ στην Ελλάδα ,όταν πρωθυπουργοί και υπουργοί επέστρεφαν από τα Eurogroup και έσπευδαν στη Βουλή για να περάσουν μέσα στο Σαββατοκύριακα, νομοσχέδια επί νομοσχεδίων τα οποία κανείς βουλευτής δεν ήξερε τι περιείχαν! Και όπως αποδεικνυόταν σε κάθε περίπτωση τα όσα ψιφίζονταν τελικά με το πιστόλι στον κρόταφο.
Η αποθέωση του “κεραυνοβόλου πολέμου” της Γερμανίας με στόχο την απόλυτη επικράτησή της στην Ευρώπη, την είδαμε βέβαια στην περίπτωση της Κύπρου. Μια χώρα που επί 39 χρόνια λειτουργούσε με ένα οικονομικό μοντέλο με το οποίο κατέληξε να είναι ένα από τα πιο σημαντικά “χρηματοκιβώτια” του κόσμου. Και μέσα σε 10 ώρες απαίτησαν απ΄ αυτή τη χώρα να αλλάξει μοντέλο!
Όταν στοιχειωδώς αντιστάθηκε της ανακοίνωσαν ωμά ότι “το μοντέλο σας πέθανε”!
Τους διαφεύγει όμως ότι με τον τρόπο που λειτουργούν το μόνο βέβαιο είναι ότι πεθαίνει η Ευρώπη Η ενωμένη Ευρώπη που πολλοί μεγάλοι πολιτικοί αλλά και εκατομμύρια πολίτες οραματίστηκαν. Αυτή η Ευρώπη έχει μπει στην εντατική και αν η λογική του γερμανικού “κεραυνοβόλου πολέμου” συνεχιστεί ,είναι βέβαιο ότι ο επιθανάτιος ρόγχος της πολύ σύντομα θ΄ ακουστεί. Και από τις συνέπειες αυτού του “θανάτου” δεν θα μπορέσει να εξαιρεθεί ούτε η Γερμανία.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι και στον κεραυνοβόλο πόλεμο που εφάρμοσε η Γερμανία του Χίτλερ ξεκίνησε έχοντας εξασφαλίσει την παθητική στάση της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Και τελείωσε όταν από τη μία η Δύση αντιστάθηκε ενωμένα αλλά και όταν η “αρκούδα” κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους Γερμανούς μέσα στο έδαφός της .
Τώρα η Γερμανία που αποτελεί τον μεγαλύτερο ενεργειακό πελάτη της Ρωσίας, δείχνει σημάδια υπεροψίας που ενοχλούν και τη Δύση αλλά και τη Μόσχα. Αν η ιστορία θα επαναληφθεί κανείς δεν μπορεί ακόμη να το προβλέψει. Το βέβαιο είναι ότι δεν “θα επαναληφθεί ως φάρσα” όπως λένε αλλά ως τραγωδία.