Στα Κατεχόμενα τα μέσα ενημέρωσης θέτουν στο προσκήνιο τις»αναταράξεις» που σημειώνονται στην διπλωματική και ενεργειακή «σκακιέρα» της ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Τουρκίας και την απάντηση της Άγκυρας διά στόματος Τσαβούσογλου.
Την ίδια στιγμή εκτυλίσσεται και ένα πολιτικό «παιχνίδι» με την πρόταση Ακιντζί στην Λευκωσία για κοινή επιτροπή υδρογονανθράκων που έβαλε «φωτιά» στις συζητήσεις για το Κυπριακό, με τα μέσα ενημέρωσης του «ψευδοκράτους» να κάνουν λόγο για «κρίση και όχι συνεργασία» μεταξύ των δύο πλευρών.
Ειδικότερα, οι εξελίξεις μετά τα μέτρα της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας και την απόρριψη της πρότασης Ακιντζί από την ε/κ πλευρά, κυριαρχούν στον τ/κ Τύπο σήμερα.
Τα πρωτοσέλιδα των μέσων στα Κατεχόμενα
Αναφορά γίνεται επίσης σε μη εκραγέν βλήμα όλμου που εντοπίστηκε και πάλι κοντά σε πεδίο βολής στην Χρυσηλιού, αλλά και στις αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» που ανέλαβε τη κηδεμονία του 12χρονου που έχασε ολόκληρη την οικογένειά του από πνιγμό.
Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Αναβίωσε το πνεύμα της εθνικής ενότητας» διερωτάται αν κάθε Ιούλη οι καμπάνες θα χτυπάνε για τους Κύπριους κάνοντας λόγο σε ένταση που κλιμακώνεται, στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να επιβάλει τους όρους της για το φυσικό αέριο στην ε/κ πλευρά, βασιζόμενη στην στρατιωτική της δύναμη και προσθέτει ότι απέναντι στην Τουρκία, που δεν κάνει βήμα πίσω, κανείς δεν υψώνει την φωνή του από την τ/κ κοινότητα.
Αλλού γράφει ότι βρέθηκε βλήμα που δεν είχε εκραγεί σε χωράφι στην Χρυσηλιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με απόφασή του το «υπουργικό συμβούλιο» ανέλαβε τον 12χρονο Μπαρίς Κατιρτζί, τον μοναδικό επιβιώσαντα από πνιγμό.
Δεν υπάρχει συνεργασία υπάρχει κρίση
Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «δεν υπάρχει συνεργασία, υπάρχει κρίση» γράφει ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και πως βροχή ήταν οι αντιδράσεις στην απόφαση της ΕΕ για μέτρα εναντίον της Τουρκίας.
Αλλού γράφει ότι «πανεπιστήμιο» εγγύς Ανατολή μετά το πενταετές πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, στο οποίο συμμετείχε παρά τις αντιδράσεις των Ε/κ, τώρα προβαίνει και σε ανταλλαγή ακαδημαϊκών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «δήμαρχος» Κιόνελι απένειμε τους τίτλους στα παιδιά που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη σειρά μαθημάτων ποδηλασίας που διοργάνωε ο «δήμος».
Η «Χαβαντίς» με τίτλο «Αντίποινα στα μέτρα» γράφει ότι με την ένταση να αυξάνεται μέρα με τη μέρα και να υπάρχει προοπτική να μετατραπεί σε κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ετοιμάζεται για βήματα που θα αποτελούν απειλή για την ΕΕ και δημοσιεύει τη δήλωση Ακιντζί ότι με την απόρριψη της πρότασής του η ε/κ ηγεσία προτίμησε την ένταση και τη δήλωση Τσαβούσογλου για το τέταρτο πλοίο που έρχεται στην περιοχή.
Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Τατάρ ότι από μια σύγκρουση στην περιοχή πρέπει να φοβούνται οι Ε/κ. Αλλού αναφέρεται σε μια σειρά αποφάσεων που έλαβε χθες το «υπουργικό συμβούλιο» για τον 12χρονο Μπαρίς, και εσωτερικά θέματα στα Κατεχόμενα.
Τα «ξεχασμένα» βλήματα στα Κατεχόμενα
Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Τόσο φτηνή η ανθρώπινη ζωή;» αναφέρεται στον εντοπισμό βλήματος όλμου σε χωράφι κοντά στη Χρυσηλιού, όπου πριν 18 μέρες είχαν εκκενωθεί κάποια σπίτια λόγω μη εκραγέντων βλημάτων από άσκηση που είχε γίνει από τον στρατό στην περιοχή.
Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα λεμόνια ακρίβυναν τόσο που έφτασαν τις 12 ΤΛ (λίγο περισσότερο από 2 ευρώ) το κιλό. Αλλού γράφει ότι βροχή ήταν οι αντιδράσεις για τα μέτρα της ΕΕ εναντίον της Τουρκία και πως δεν έτυχε αποδοχής η πρόταση Ακιντζί.
Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Θέλουμε λύση, όχι ένταση» δημοσιεύει φωτογραφία από τουρκικές φρεγάτες και ελικόπτερα στη θάλασσα και σημειώνει τις πέντε εξελίξεις που έγιναν το τελευταίο 24ωρο από την απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία μέχρι την απόρριψη της πρότασης Ακιντζί.
Αλλού γράφει ότι το ΡΤΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως από μια σύγκρουση στην περιοχή όλες οι πλευρές θα ζημιώσουν. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει τις αποφάσεις που έλαβε χθες το «υπουργικό» το οποίο συνεδρίαζε για τέσσερις ώρες.
Πηγή: ΚΥΠΕ / Cyprus Times