Οι Κύπριοι Καταδρομείς εγκαινίασαν το νέο Πεδίο Βολής τους στο Σταυροβούνι, παρουσία του Υπουργού Άμυνας της χώρας Χαράλαμπου Πετρίδη, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να «ρίξει» τις πρώτες βολές με το τυφέκιο ισραηλινής κατασκευής TAVOR, που διαθέτουν οι κομάντο της Κύπρου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, σύγχρονο Πεδίο Βολής αφιερώθηκε στη μνήμη του Στέλιου Στρατή, ο οποίος για 21χρόνια ήταν ο οπλουργός της 33ης Μοίρας Καταδρομών, φροντίζοντας πάντα να διατηρείται σε άριστο επίπεδο ετοιμότητας ο οπλισμός της μονάδας Καταδρομών.
Ο Υπουργός Άμυνας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων με μαχαίρι του ένδοξου σώματος των καταδρομών. Σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του Στέλιου Στρατή, το μαχαίρι των εγκαινίων παραδόθηκε στη σύζυγό του, αναφέρεται.
Δεν «κρατήθηκε» ο Υπουργός Άμυνας
Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Πεδίου Βολής ο Υπουργός, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και Βουλευτές δοκίμασαν τις σκοπευτικές τους ικανότητες, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα τη λειτουργικότητα και τις δυνατότητες του νέου χώρου εκπαίδευσης.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ανδρέα Λουκά, και μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.
Το Πεδίο Βολής έχει συνολικό μήκος 40μ και πλάτος 21μ και μπορούν να εκτελούν πέραν του 80% των βολών μάχης ταχείας αντίδρασης με απόλυτη ασφάλεια, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Για την κατασκευή του δημιουργήθηκαν τρία επίπεδα πράσινων ηχητικών φρακτών με την τοποθέτηση 270 δεντρυλλίων, κάτι που έφερε μείωση του θορύβου κατά 12db.
Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός είπε ότι οι εργασίες για το Πεδίο Βολής ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν το 2020, με την κατασκευή πεδίου βολής μήκους 40 μ. και πλάτους 21μ., όπου μπορούν να εκτελεστούν πέραν του 80% των βολών μάχης ταχείας αντίδρασης με απόλυτη ασφάλεια και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα από τους Καταδρομείς.
Τα χαρακτηριστικά του νέου Πεδίου Βολής για τους Καταδρομείς
Για την υλοποίησή του και μέσα στα πλαίσια της οικολογικής συνείδησης στην Εθνική Φρουρά, έγινε περιβαλλοντική μελέτη με την οποία δημιουργήθηκαν τρία επίπεδα πράσινων ηχητικών φρακτών με την τοποθέτηση 270 δενδρυλλίων, με αποτέλεσμα την μείωση του θορύβου κατά 12 db, συνέχισε ο Υπουργός.
Είπε ότι επιπλέον δημιουργήθηκαν υποδομές για την προσομοίωση του σύγχρονου πεδίου μάχης με τη κατασκευή συστήματος κινητού και αναδιπλούμενων στόχων όπου ο μαχητής καλείται ν΄ ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις ιδιαίτερα σε αστικό περιβάλλον.
Καινοτομία, είπε, αποτελεί η τοποθέτηση ηχητικού συστήματος υψηλής ισχύος με το οποίο γίνεται προσομοίωσή των συνθηκών μάχης με τον μαχητή να πρέπει ν ΄ ανταποκρίνεται κάτω από συνθήκες έντονου στρες.
«Κρίναμε σκόπιμο, πριν το κλείσιμο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως δοκιμάσουμε την Επιτροπή Άμυνας στις σκοπευτικές της ικανότητες» κατέληξε ο Υπουργός.
Με πληροφορίες από: Philenews – ΚΥΠΕ / Φωτογραφίες Υπουργείο Άμυνας Κύπρου