Οι ΗΠΑ προχωρούν σταδιακά στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλο και σημασίας της Κύπρου και της Ελλάδας, ήδη μέσω του περίφημου «EastMed Act», ωστόσο σημειώθηκε ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, με την έγκριση τροπολογίας που συνεπάγεται άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.
Κατά την διαδικασία εξέτασης του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, «πέρασε» τροπολογία των βουλευτών Σιτσιλίνε και Μπιλιράκη που δίνει το «πράσινο φως» για την κατάργηση του γνωστού αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Τα σημεία αναφοράς της τροπολογίας
Το λεκτικό της τροπολογίας Σιτσιλίνε είναι ταυτόσημο αυτού που ενέκρινε πριν λίγες μέρες η ολομέλεια της Γερουσίας.
Μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στην Ολομέλεια της Βουλής επί των πολλών τροπολογιών που υπάρχουν και την έγκριση του νομοσχεδίου στο σύνολό του, θα ξεκινήσει η διαδικασία του συγκερασμού των διαφορών στα δύο κείμενα (της Βουλής και της Γερουσίας) και το τελικό θα έλθει στο γραφείο του προέδρου Τράμπ προς υπογραφή.
Το νομοσχέδιο 2500 της Βουλής για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας περιέχει πρόνοια που απαγορεύει τη μεταφορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, εκτός κι αν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ πιστοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.
Σε δηλώσεις του μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, ο εισηγητής της Ντέιβιντ Σιτσιλίνε είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από καιρό βασικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των αναδυόμενων απειλών στην Ευρώπη, αλλά εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, αυτό το εμπάργκο δεν αντανακλά την ισχύ και τη σημασία αυτής της σχέσης.
Οι «αιχμές» για τον ρόλο της Ρωσίας
«Ο τερματισμός αυτής της ξεπερασμένης πολιτικής με την υποβολή της τροπολογίας μου είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή και ενός στρατηγικού εταίρου για τις επόμενες γενιές. Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για τη συνεχή υποστήριξή τους στη σχέση ΗΠΑ-Κύπρου και για την υποστήριξή τους στην τροποποίησή μου», πρόσθεσε.
Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Σιτσιλίνε αναφέρθηκε στη συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου και στην βοήθεια που έχει προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σε θέματα πρόληψης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.
«Αίροντας το εμπάργκο όπλων θα επιτρέψει στην Κύπρο να καθιερωθεί ως κράτος πρώτης γραμμής και να μπορεί να αμύνεται από εξωτερικές απειλές και θα διασφαλίσει ότι η Κύπρος δεν θα εξαναγκάζεται πλέον να αναζητεί βοήθεια από χώρες όπως η Ρωσία.
Θα καταστήσει ομαλότερη την περιφερειακή συνεργασία με τις ΗΠΑ και θα διασφαλίζει ότι οι εταίροι μας μπορούν να έχουν συμβατικά αμυντικά συστήματα και εκπαίδευση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε τέλος και στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι αρνητικές αντιδράσεις
Εναντίον της τροπολογίας επιχειρηματολόγησε ο επικεφαλής των ρεπουμπλικανών στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, Μαρλ Θέρνμπουρι, ο οποίος χωρίς να αμφισβητήσει τους λόγους και τα επιχειρήματα του κ. Σιτσιλίνε, είπε πως δεν κρίνει σωστό ένα μέτρο όπως το εμπάργκο που είναι σε ισχύ 32 χρόνια, να καταργηθεί με συζήτηση μόλις 10 λεπτών.
Και εισηγήθηκε σταδιακή άρση του, καθώς η Κύπρος θα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στο θέμα της απεξάρτησης «από τα ρωσικά οπλικά συστήματα και τις άλλες προτεραιότητες που έχουμε μαζί τους» (υπονοώντας το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος).
Δευτερολογώντας ο βουλευτής Σιτσιλίνε είναι πως ο καλύτερος τρόπος να βοηθηθεί η Κύπρος να απεμπλακεί από τα ρωσικά όπλα είναι η άρση του εμπάργκο όπλων.
«Είναι κάτι που τόσο η Κύπρος όσο και οι ΗΠΑ έχουν μελετήσει επί μακρόν. Ο καλύτερος τρόπος να ενδυναμώσουμε την εταιρική μας σχέση και συμμαχία είναι μέσω της άρσης του εμπάργκο όπλων», πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ / Sigmalive