Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο «υπουργός» δημοσιονομικών Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συμμετείχε στην εν λόγω συνεδρία, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς και με αντιπροσώπους χωρών όπως του Αζερμπαϊτζάν, του Πακιστάν και του Ιράν.
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο αεροδρόμιο Εσένμπογα στην Αγκυρα, επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, όπου συμμετείχε στην 12η Σύνοδο κορυφής της ECO, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λήψη της απόφασης από την 20η σύνοδο των Υπουργών, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το ψευδοκράτος.
Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις Τουρκίας και Ιράν, τελικά η ιρανική αντιπροσωπεία συναίνεσε στην παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στο ψευδοκράτος. Σημειώνεται ότι το Ιράν ήταν η μοναδική χώρα που ασκούσε βέτο, ενώ η τελευταία εξέλιξη συνέβαλε και στο να γίνει τελικά η συνάντηση Έρντογαν-Αχμαντίνετζιατ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε ως όρο τη συμπερίληψη του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στις συνόδους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κατά τις διαβουλεύσεις για την έκδοση του τελικού ανακοινωθέντος. Το Αφγανιστάν είχε επίσης πιέσει το Ιράν, απειλώντας με αποχώρηση από τη σύνοδο.