Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Καταπέλτης είναι για την Τουρκία η δήλωση του πρώην Δικαστή, μέλους του ΕΔΑΔ, και νυν βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP από τη Σμύρνη, κ. Ριζά Τουρμέν σχετικά με το αν είναι υποχρεωτική η υλοποίηση της απόφασης του Δικαστηρίου για καταβολή αποζημίωσης 90 εκ. ευρώ στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους από την Τουρκία.Ως γνωστόν το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Νταβούτογλου υποστηρίζουν ότι η απόφαση δεν είναι υποχρεωτική και ότι δεν θα την υλοποιήσουν, ενώ καταγράφεται και το ότι από τους 17 Δικαστές του ΕΔΑΔ μόνο η Τουρκάλα κ. Ισίλ Καρακάς ψήφισε κατά της αποζημίωσης.
Θα επιβαρυνθεί με τόκους!
Πολλές εφημερίδες φιλοξενούν δηλώσεις του Δικαστή κ Τουρμέν : «Τα 30 εκατ. ευρώ αναφέρεται ότι διατίθενται για τους αγνοούμενους και τα 60 εκατ. για τους κατοίκους της Καρπασίας. Η Τουρκία θα καταβάλει αυτήν την αποζημίωση. Η απόφαση είναι δεσμευτική. Είναι λάθος να λέει κανείς ότι δεν είναι δεσμευτική και ότι δε θα την καταβάλει. Είναι ξεκάθαρο το 46ο άρθρο της Συμφωνίας, βάσει του οποίου όλα τα κράτη που αποτελούν συμβαλλόμενη πλευρά στη Συμφωνία υποσχέθηκαν να τηρούν τις αποφάσεις. Όσο δεν αποσύρεται κάποιος από τη Συμφωνία είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τις αποφάσεις>>
Ο Τουρκος πρώην Δικαστής του ΕΔΑΔ, είπε ακόμα ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι οριστική και δεσμευτική και ότι σε περίπτωση που δεν καταβληθεί, τότε η Τουρκία θα επιβαρυνθεί και τους τόκους.
7 σελίδες αντιρρήσεις
Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα σημειώνει - με τον τίτλο «Μόνη έναντι 16»- ότι στην απόφαση που ελήφθη από το ΕΔΑΔ, από τα 17 μέλη του ΕΔΑΔ αντέδρασε μόνο η Τουρκάλα κ.Ισίλ Καρακάς. Η κ. Καρακάς διατύπωσε τις αντιδράσεις της στην απόφαση σε 7σέλιδο έγγραφο.
Η Aksam γράφει ότι Ειδικός διεθνών σχέσεων σε δήλωσή του στην εφημερίδα είπε ότι έκρινε λανθασμένη την απόφαση και ότι αν θα διακοπούν ή όχι οι συνομιλίες θα είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκίας.
Θετικό για τις συνομιλίες αν πληρώσει…
Η καθηγήτρια, κ. Μπερίλ Ντεντέογλου, σχετικά με το θέμα είπε «Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αντίδραση στην Τουρκία και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη διακοπή των συνομιλιών, διότι το ποσό που ζητείται ως αποζημίωση είναι πολύ μεγάλο. Στο θέμα αυτό έχει σημασία η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση. Εάν η κυβέρνηση πει ότι μπορεί να καταβληθεί το ποσό, αυτό θα έχει θετική απήχηση στις συνομιλίες.»
Εξάλλου ο καθηγητής, κ. Χασάν Κιονί, σχετικά με το θέμα είπε «Όταν η Τουρκία ασχολείται με κάποια πράγματα στο εσωτερικό, τότε έξω αυτό θεωρείται ευκαιρία και λαμβάνονται αυτού του είδους αποφάσεις. Διότι σκέφτονται πως η Τουρκία δεν μπορεί να ασχολείται και με το εσωτερικό και με το εξωτερικό. Ήταν μεγάλο λάθος που η απόφαση αυτή ελήφθη τώρα. Γίνεται μία προσπάθεια για επιστροφή στο 1974. Αυτό είναι λάθος. Από την άλλη δε νομίζω ότι η εν λόγω απόφαση θα έχει αρνητική επίδραση στις συνομιλίες».
Κύπρος: Ευχάριστη εξέλιξη η απόφαση
Στο μεταξύ ευχάριστη εξέλιξη και μεγάλη επιτυχία της Κύπρου στη νομική διαμάχη με την Τουρκία, χαρακτήρισε ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας , κ. Κώστας Κληρίδης, την απόφαση του ΕΔΑΔ, με την οποία υποχρεούται η Άγκυρα να καταβάλει αποζημιώσεις 90 εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους.Ο κ. Κ. Κληρίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά του ΕΔΑΔ στο περιουσιακό και τη θέση ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση της τέταρτης διακρατικής προσφυγής.
«Το δικαστήριο αναγνωρίζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα του περιουσιακού και καλεί την Τουρκία να τις τερματίσει, ανεξαρτήτως της διαδικασίας που έχει θεσμοθετηθεί στα κατεχόμενα με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Δηλαδή η Τουρκία δεν απαλλάσσεται στο θέμα του περιουσιακού» είπε ο κ. Κληρίδης.
Ακόμα ανέφερε ότι το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή υπουργών που θα εποπτεύει τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς την απόφαση.
Οσον αφορά το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης των 90 εκ. ευρώ που επιδίκασε το δικαστήριο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι με βάση τα επίπεδα που εφαρμόζει το ΕΔΑΔ, πρόκειται για ποσό- ρεκόρ.Ανέφερε επίσης ότι η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου βρίσκεται σε διαβούλευση με συμβούλους της στο εξωτερικό για να βρουν τρόπους περαιτέρω αξιοποίησης της απόφασης.