Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ενδέχεται να ορίσει τις πολιτικές οντότητες στην Κύπρο ως «δύο αυτοδιοικούμενες περιφέρειες» σε μια έκθεση που θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες επανένωσης, ανέφερε χθες Δευτέρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu.
Η πρόταση θα αποτελούσε βασικό μέρος των προσπαθειών του Γκουτέρες να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις. Αυτό ανέφερε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Λευκωσία, ανέφερε επίσης το Anadolu, επικαλούμενο την εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος».
Η ελληνοκυπριακή διοίκηση απάντησε αρνητικά στην πρόταση, λέγοντας ότι θα ισοδυναμούσε με την παραχώρηση κυριαρχίας στην αποσχισμένη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» δηλαδή το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος AhvalNews, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών ηγείται μιας νέας διεθνούς προσπάθειας για την επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, που είναι διχασμένη μετά την τουρκική εισβολή του 1974 που ακολούθησε το βραχύβιο πραξικόπημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δείτε ακόμη ΗΠΑ προς Τουρκία: Μη αποδεκτή η λύση δύο κρατών
Πολλές διπλωματικές προσπάθειες ενοποίησης του νησιού της Μεσογείου έχουν αποτύχει. Οι ηγέτες των δύο πλευρών συναντήθηκαν στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου για να αναζητήσουν κοινό έδαφος για την επανάληψη επίσημων συνομιλιών, μαζί με εκπροσώπους από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο – τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις του νησιού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Η τελευταία απόπειρα επανένωσης της Κύπρου «σκόνταψε» στο αίτημα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για διεθνή αναγνώρισή του.
Τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και η Ελλάδα – σημειώνει πάντα η AhvalNews – επέμειναν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, επικαλούμενες τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.
Η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ιδρύθηκε το 1983, αλλά αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Τουρκία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, με την υποστήριξη της Ελλάδας, έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004, αφού οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα. Οι Τουρκοκύπριοι το είχαν υποστηρίξει. Το σχέδιο επέτρεπε στην Τουρκία να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στο ψευδοκράτος, μια στρατιωτική παρουσία που αριθμεί περίπου 30.000 μέλη.
Πηγή: AhvalNews