Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σπεύδει σε ανώτατο επίπεδο να βάλει τελεία στις όποιες βλέψεις έχει η τουρκική πλευρά για να επιτύχει στο Κυπριακό μια λύση δύο κρατών. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (την οποία αποκαλύπτει σήμερα ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου), ξεκαθαρίζει τη θέση της ΕΕ ως προς το θέμα της μορφής λύσης του Κυπριακού.
Ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη δράττεται της ευκαιρίας για να επαναβεβαιώσει «τη δέσμευση της ΕΕ για σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για μια περιεκτική λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αναμένουμε κάτι ανάλογο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στήριξης των διαπραγματεύσεων».
Δείτε ακόμη «Επίθεση» Τατάρ σε Αναστασιάδη: «Να μην έχει όνειρα για το Κυπριακό που δεν θα πραγματοποιηθούν»
Η επιστολή Μισέλ αποτελεί απάντηση επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία είχε καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι «η θέση της ΕΕ σχετικά το καθεστώς των Βαρωσίων παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη. Η ΕΕ συνεχίζει να κινείται σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα σχετικά ψηφίσματα. Εγείρουμε αυτές τις θέσεις και προς την Άγκυρα. Όπως και τα Ηνωμένα Έθνη έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το στάτους κβο στα Βαρώσια».
Καταλήγοντας ο Σαρλ Μισέλ, αναφέρει τα εξής προς τον Νίκο Αναστασιάδη: «Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργασιών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».
Πηγή: philenews