Στην Κύπρο οι στρατιωτικοί δεν “μασάνε τα λόγια τους” και δεν διστάζουν να πουν δυσάρεστες αλήθειες για την πολιτική ηγεσία. Στην Κύπρο η οποία -και αυτή- παρουσιάζεται εδώ στην Ελλάδα ως “υπόδειγμα καλού ασθενή” που υπακούει στην “συνταγογράφηση” των Ευρωπαίων προκειμένου να αντιμετωπίσει την “ασθένεια” της οικονομίας της, τα πράγματα δεν είναι τελικά και τόσο ρόδινα. Όσο τουλάχιστον θέλουν να μας πείσουν.
Η ανακοίνωση του ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ λέει πολλά και αποκαλύπτει περισσότερα:
Εργολαβική χαρακτηρίζεται η προσπάθεια, από πλευράς του Υπουργείου Άµυνας και άλλων εµπλεκόµενων «παραγόντων», να µας παρουσιάζουν τελευταία (και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο) ως κατώτερους υπό τις περιστάσεις. Ενδεικτικά, σε δισέλιδη επιστολή µας, όπου παραθέσαµε σωρεία σοβαρών ζητηµάτων που άπτονται Αρχών και Αξιών και χωρίς καν να γίνεται αναφορά εκ µέρους µας σε οικονοµικές απολαβές, έντεχνα επιχειρείται αποπροσανατολισµός, προβάλλοντας το επιχείρηµα ότι δεν θα έπρεπε, γιατί «η κοινωνία µαστίζεται από οικονοµική κρίση». ∆ηλαδή, θα µπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι οι καταγγελίες δεν πρέπει να διερευνώνται και οι αυθαιρεσίες επιτρέπονται λόγω οικονοµικών προβληµάτων!
Υπονοούνται και µας καταλογίζονται έµµεσα αλλότρια κίνητρα, σε βαθµό που ξεπερνούν κάθε όριο. Χρέος έναντι των εαυτών µας, των οικογενειών µας, της πατρίδος και της ιστορίας µας, είναι να δώσουµε επιτέλους κάποιες απαντήσεις για να µην εκληφθεί ως αδυναµία ή ως παραδοχή:
• Όταν ο Αξιωµατικός εκτελεί βολές και ασκήσεις µε πραγµατικά πυρά εκπαιδεύοντας νεοεισερχόµενους στρατιώτες, εφέδρους και εθνοφύλακες υπό τις υφιστάµενες συνθήκες, το µόνο που δεν τον απασχολεί είναι οι µισθολογικές µεταβολές.
• Όταν ο 22χρονος Ανθυπολοχαγός χρεώνεται τοµέα ευθύνης στη γραµµή καταπαύσεως του πυρός, η έννοια του και η σκέψη του καθ’ όλο το 24ωρο, είναι µόνο «εκεί όπου ετάχθην» διαφορετικά θα ήτο εκτός αποστολής.
• Όταν η Υπηρεσία δεν διαθέτει στρατιωτικές στολές, το Στέλεχος τις εξασφαλίζει από το ελεύθερο εµπόριο «αυτό, δεν πρέπει να βγει προς τα έξω».
• Όταν στρώνει και πολύ περισσότερο όταν άρει ναρκοπέδια, ούτε τα παιδιά του δεν έχει περιθώριο να φέρει στη σκέψη του. Εξάλλου, το πρώτο λάθος είναι και τελευταίο.
• Όταν µειώθηκε ο µηνιαίος µισθός του Εύελπι οριζόντια στα 70 ευρώ (ο κατώτερος του στρατιώτη είναι 150 ευρώ), δεν µπήκαµε στη διαδικασία να ψάξουµε από ποιο γραφείο, ποιος τεχνοκράτης το εισηγήθηκε και ποιος προϊστάµενος το ενέκρινε, γιατί προφανώς υποθέσαµε ότι υπήρχαν κάποιοι λόγοι. Το ίδιο πράξαµε στις µισθολογικές περικοπές και στις περιορισµένες προαγωγές άνευ αύξησης. Είναι από τις περιπτώσεις που αντιµετωπιζόµαστε ως ∆ηµόσιοι Υπάλληλοι, ενώ αντιθέτως σε άλλες όχι!
Και επειδή υπάρχει ένας µακρύς κατάλογος Συναδέρφων µας, που «εν ώρα καθήκοντος» έχασαν τη ζωή τους, δεν θα επιτρέψουµε την ισοπέδωση και την εξίσωση σε όλα.
Τους το χρωστάµε άλλωστε. Επιτέλους, η αξιοπρέπεια των Στελεχών θα πρέπει να εξαιρεθεί από τα «εργαλεία marketing» κάποιων. Ξεκαθαρίζουµε δε, ότι δεν θα επιτρέψουµε συνέχιση του διασυρµού και των προσβολών.
Ο Σύνδεσµος Αξιωµατικών Κυπριακού Στρατού επιθυµεί να µην επανέλθει για ευνόητους λόγους. Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές.
Πηγή: syndesmosaxiomatikon.com