Γυναίκα κάνει «κουμάντο» στους κυανόκρανους στην Κύπρο

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Η πρώτη γυναίκα Διοικητής Δυνάμεων Ειρηνευτικής Επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε καθήκοντα στην Κύπρο.  Η νέα επικεφαλής των  918  κυανόκρανων από 20 χώρες που βρίσκονται στην Κύπρο είναι η  Νορβηγίδα υποστράτηγος Kristin Lund (Κριστίν Λουντ), 56 ετών, τον διορισμό της οποίας  στην ηγεσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έκανε, ο Γ.Γ του Οργανισμού κ.  Ban Ki-Μun. Έτσι στην κορυφή του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι δυο γυναίκες αφού ήδη υπηρετεί εκεί η 60 ετών Αμερικανίδα κ.Lisa Buttenheim ως 
Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και Επικεφαλής της Αποστολής.Η αποστολή των ΗΕ στην Κύπρο  καθίσταται τώρα η πρώτη στον κόσμο που έχει μια διπλή γυναικεία ηγεσία.

Ήδη οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν και η μπαρουτοκαπνισμένη υποστράτηγος υπέγραψε το έγγραφο ανάληψης καθηκόντων. Η κ. Lund, που  είναι υπεύθυνη για την »ενδιάμεση» περιοχή των 386 χλμ.,     αντικατέστησε τον Κινέζο υποστράτηγο Chao Liu από τις 13 Αυγούστου.

Η  Νορβηγίδα υποστράτηγος έχει  μια διακεκριμένη στρατιωτική σταδιοδρομία, με περισσότερο από 34 χρόνια στρατιωτικής διοίκησης και την εμπειρίας στο προσωπικό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ως ταξίαρχος, υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Διοικητής του νορβηγικού στρατού Δυνάμεων από το 2007 έως το 2009. Το 2009, έγινε η πρώτη γυναίκα αστυνομικός προαγόμενη στο βαθμό του υποστράτηγου και διορίστηκε Αρχηγός του Επιτελείου της νορβηγικής Home Guard. Το 2014, διορίστηκε στο Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νορβηγίας ως επικεφαλής των Υποθέσεων Βετεράνων. Η προηγούμενη εμπειρία της στα Ηνωμένα Έθνη περιλαμβάνει  υπηρεσία στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) και στην Δύναμη Προστασίας των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης η υποστράτηγος Lund έχει εκτεταμένη εμπειρία σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης στη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης »Καταιγίδα της Ερήμου» το 1991 και με την ISAF   στο Αφγανιστάν.και στην Βοσνία.H υποστράτηγος Lund αποφοίτησε από τη νορβηγική Aκαδημίας Επιτελών Άμυνα, το νορβηγικό Πανεπιστήμιο Άμυνας και από ττηνΣχολή Πολέμου του Στρατούτων ΗΠΑ , όπου απέκτησε πτυχίο Master of Strategic Studies.


 
Η παράδοση- παραλαβή έγινε σε μια σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Προστατευόμενη Περιοχή των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία,Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, η κ. Buttenheim, ευχαρίστησε τον προκάτοχο Υποστράτηγο Chao Liu ο οποίος υπηρέτησε από το Φεβρουάριο του 2011.Η  Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρος (UNFICYP ), βρίσκεται εκεί από το  1964.  Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπηρετήσει  περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες.Εκτός από τις στρατιωτικές δραστηριότητες η UNFICYP αναλαμβάνει επίσης ανθρωπιστικές δραστηριότητες και υποστηρίζει την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έκανε αυτό το βήμα για να διορίσει μια γυναίκα διοικητή της δύναμης και ελπίζω ότι αυτό  μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες γυναίκες αξιωματικούς που βλέπουν ότι είναι δυνατό.» είχε πει η νορβηγίδα κατά τον διορισμό της Περιέγραψε δε μια αποστολή συνοδείας το 1986  στο Λίβανο με την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο ( UNIFIL ), ως αξιωματικός των μεταφορών .

«Ήμουν σε ένα όχημα όπου είχαμε  ένα 50άρι πολυβόλο και καθόμουν πίσω από αυτό το πολυβόλο.»Ο τρόπος για να το χειριστείς ήταν στην πραγματικότητα μέσα από την επικοινωνία, μέσω της οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα σημεία ελέγχου. Και νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβα γιατί είναι τόσο σημαντικό για τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιείτε πάντα την ελάχιστη δύναμη και ως έσχατη λύση », συνέχισε.
Είναι λάτρης της μοτοσικλέτας  Harley-Davidson.
Από τους 918 κυανόκρανους οι περισσότεροι είναι από την Βρετανία (272) και ακολουθούν η Αργεντινή, η Σλοβακία και η Ουγγαρία  με 265, 157 και 77 στρατιώτες, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Έλληνας Ράμπο που το 1974 διέλυσε μόνος του πέντε άρματα κι ένα τουρκικό τάγμα!

Κύπρος: Πυροβολισμοί απο Τούρκους στρατιώτες στην νεκρή ζώνη

«Νεκρώνουν» οι ελληνικοί S 300 από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας!