Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ψευδοκράτους »ΤΔΒΚ» κ. Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών στην Κύπρο και μίλησε για τη σύσταση νέου κράτους για το οποίο συζητείται η ονομασία «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία»
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε τα παραπάνω σε Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι πήγαν στα κατεχόμενα προσκεκλημένοι για τους εορτασμούς του ψευδικράτους για την επέτειο της εισβολής του Αττίλα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από το Μάιο συζητούν όλα τα θέματα. Εξαίρεση, συνιστούν οι εγγυήσεις και την κατανομή των εδαφών – δύο θέματα στα οποία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία, όπως αναφέρουν πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας. Το εδαφικό το οποίο είναι ευαίσθητο ζήτημα αφέθηκε στο τέλος, γράφει.Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμα ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν με την ίδια ταχύτητα, ενδέχεται να μπορέσουν να βρουν λύση σε μερικούς μηνες. Οπως αναφέρεται στην ανταπόκριση ο κ. Ακιντζί για πρώτη φορά έδωσε κάποιες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ομόσπονδη Κύπρος θα αποτελείται από δυο πολιτείες, την ε/κ και την τ/κ και θα υπάρξουν και εσωτερικές υπηκοότητες για την κάθε πολιτεία. Θα υπάρχει άνω και κάτω βουλή της ομοσπονδίας. Οι Ε/κ και Τ/κ θα μπορούν να μένουν σε όποια περιοχή θέλουν.
Οι Ε/κ που θα μένουν στην τ/κ πολιτεία και οι Τ/κ που θα μένουν στην ε/κ πολιτεία θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην πολιτεία που διαμένουν στις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Ωστόσο δεν θα έχουν το δικαίωμα εκπροσώπησης της πολιτείας όπου διαμένουν στην ομόσπονδη βουλή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι οι Ε/κ είναι τέσσερις φορές περισσότεροι από τους Τ/κ.
Σχετικά με το νέο κράτος, στο δημοσίευμα, αναφέρονται πιο αναλυτικά:
• Την ομοσπονδία θα την αποτελέσουν το ε/κ και το «τ/κ» κρατίδιο. Καθένα από τα δύο ιδρυτικά κρατίδια θα χορηγεί τη δική του ιθαγένεια.
• Οι «τ/κ» και «ε/κ» θα εγκατασταθούν στις περιοχές της επιλογής τους
• Το νέο ομοσπονδιακό κράτος θα έχει δύο Κοινοβούλια – την Άνω και την Κάτω Βουλή
• Οι «ε/κ» που θα εγκατασταθούν στο «τ/κ» κρατίδιο ή, αντιστρόφως, οι «τ/κ» που θα εγκατασταθούν στο «ε/κ» κρατίδιο, θα διατηρήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές, καθώς και τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δε θα ισχύει το ίδιο, ωστόσο, όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές.
• Ο περιορισμός που συζητήθηκε, προκειμένου να μην ανατρέψουν οι «ε/κ» που διαθέτουν την πληθυσμιακή πλειοψηφία, τη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα, αντιτίθεται στους κανονισμούς της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί, για να μην παραβιαστεί με τις ατομικές προσφυγές στα δικαστήρια της ΕΕ. Θα πρέπει να περάσει από την κοινοβουλευτική έγκριση όλων των κρατών μελών και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το «πρωτογενές δίκαιο» της ΕΕ.
• Η ομοσπονδιακή αστυνομική δύναμη, μεταξύ «ε/κ» και «τ/κ» θα κατανεμηθεί είτε 50% – 50%, είτε 40% («τ/κ») – 60% («ε/κ»)
• Συζητείται αν θα υπάρξει εθνικός στρατός. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μη συσταθεί Στρατός.
• Ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μη γίνουν περαιτέρω έρευνες (για αέριο).
• Δε συζητήθηκε ακόμα το θέμα των ημερών που θα κηρυχθούν ως «εθνικές» ημέρες του ομοσπονδιακού κράτους.
Επίσης σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο περιορισμός που συζητείται σχετικά με το θέμα της δικοινοτικότητας και της πολιτικής ισότητας είναι αντίθετος με το ευρωπαϊκό δίκαιο και γι` αυτό η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για ατομικές πρόσφυγες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.