«Φάουλ» Σλοβακίας κατά της Κύπρου! Έστειλε ακόλουθο στη δεξίωση για το ψευδοκράτος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σε ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη ενέργεια , κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ της οποίας είναι μέλος, προχώρησε η Σλοβακία: Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet ,στη δεξίωση που δόθηκε για την 31η επέτειο της »σύσταση» του ψευδο-κράτους του Αττίλα, της λεγόμενης »ΤΔΒΚ», για πρώτη φορά ένα μέλος της ΕΕ , η Σλοβακία, έστειλε εκπρόσωπο στη δεξίωση!
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι μεταξύ των ξένων που έλαβαν μέρος στη δεξίωση του ψευδοκράτους – που μόνο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει- παρέστη και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Σλοβακίας, ντυμένος πολιτικά!

Στη δεξίωση,όπως αναφέρεται  στο μικρό δημοσίευμα που υπογράφει η κ. Ντουϊγκού Γκιουβέντς με τον τίτλο »Κάτι το πρώτο για την »ΤΔΒΚ»»,παράλληλα με τον Σλοβάκο Στρατιωτικό Ακόλουθο, παρέστησαν -σ.σ. όπως αναμενόταν λίγο πολύ- και διπλωμάτες του Πακιστάν, του Ιράν, του Μπαγκλαντές, της Αλβανίας, του Αφγανιστάν, του Αζερμπαϊτζάν, του Τουρκμενιστάν και του Κοσσυφοπεδίου.  Το Νότιο Σουδάν παρέστη στο επίπεδο του Πρέσβη Majok Guandong, ο οποίος, σε ερώτηση της Cumhuriyet, τόνισε ότι η επίσκεψή του φέρει την έννοια της αναγνώρισης και είπε »Εφόσον εγώ είμαι εδώ, η έννοια είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο μπροστά στην αναγνώριση από πλευράς μας».

Στο μέτρο που είναι ακριβές το δημοσίευμα της  Cumhuriyet , περιμένουμε, πέραν των αντιδράσεων από την Κύπρο , να δούμε και τις διπλωματικές αντιδράσεις προς την Σλοβακία και από την Αθήνα και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών – προς τον Σλοβάκο Πρέσβη – και από το Υπουργείο Άμυνας ( ΓΕΕΘΑ) προς τον εδώ διαπιστευμένο Στρατιωτικό Ακόλουθο. Και βεβαίως περιμένουμε να δούμε αντίστοιχες δράσεις προς τα όργανα της ΕΕ για αντίστοιχες παρεμβάσεις προς την Σλοβακία

Οι εκδηλώσεις 

Να σημειωθεί ότι η 31η επέτειος της »σύσταση» του ψευδοκράτους του Αττίλα (της «ΤΔΒΚ» )γιορτάστηκε με διάφορες εκδηλώσεις στα κατεχόμενα εδάφη. Οι εορτασμοί, που ξεκίνησαν με τα συγχαρητήρια στον Ντερβις Έρογλου για την ημέρα, συνεχίστηκαν μπροστά στο μνημείο του Ατατούρκ στην (κατεχόμενη) Λευκωσία και στην πλατεία του δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ.

Κατά την εκδήλωση που έγινε, στην οποία παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Φαχρί Κασίργκα, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κ. Τζεμίλ Τσιτσέκ και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, κ. Μπουλέντ Αρίντς, μίλησε ο κ. Ντερβίς Έρογλου και είπε »Με την εγγύηση αυτή, που προέρχεται από τη μητέρα πατρίδα, βρίσκουμε τη δυνατότητα και εμείς να υποστηρίξουμε ισχυρά το ισχύον σύστημα εγγύησης».Ο Αντιπρόεδρος, αρμόδιος επί θεμάτων Κύπρου, Κ. Μπουλέντ Αρίντς, τόνισε ότι η Τουρκία είναι υπέρ μίας δίκαιης λύσης στο νησί και ( υποκριτικά ) προέβη σε έκκληση στους ελληνοκυπριακή πλευρα να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών- »ξεχνώντας» ότι η αιτία για την διακοπή ήταν την νέα εισβολή με το ερευνητικό σκάφος στην Κυπριακή ΑΟΖ… Είπε λοιπόν ακόμα ότι η Τουρκία επιθυμεί μία λύση στην Κύπρο, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο λαών και πρόσθεσε «Δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί να συμπεριφέρεται η »ελληνοκυπριακή»πλευρά (σ.σ. εννοώντας την Κυπριακή κυβέρνηση) ως να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού. Στις φυσικές πηγές του νησιού έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι. Η χώρα μας, στο πλαίσιο του εγγυητικού ρόλου, θα εξασφαλίσει κάθε είδους υποστήριξη για να προστατεύσουν οι Τ/κ τα δικαιώματά τους».

Ενημέρωση από τον κ. Βενιζέλο για παραβιάσεις

 Ενημέρωση ομολόγων του για τις  προκλήσεις που κάνει η Άγκυρα παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Για αυτές του τις επαφές δήλωσε σήμερα:

»Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, για μας, προτεραιότητα είναι πάντα το ζήτημα της προσβολής του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε όλες τις επαφές με τους συναδέλφους μου, τονίζω το ζήτημα αυτό και βλέπω ότι γίνεται κατανοητή η ανάγκη, όχι απλώς και μόνο να δηλώνεται ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, αλλά να διακοπεί η προσβολή του διεθνούς δικαίου επί του πεδίου, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, μετά και από την πάρα πολύ καθαρή θέση που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την άποψη αυτή.

Η ευρωπαϊκή προοπτική

Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία λαμβάνει τα μηνύματα και αντιλαμβάνεται ότι εάν η φιλοδοξία της είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και ένας περιφερειακός ρόλος, ο οποίος γίνεται δεκτός μέσα στο σύστημα της διεθνούς νομιμότητας, δεν μπορεί να ξεκινά από την προσβολή του διεθνούς δικαίου».