F-35: Τα ισραηλινά stealth μαχητικά στέλνουν «μήνυμα» ισχύος από τους κυπριακούς αιθέρες

Όπως είχε αναφέρει το OnAlert πριν από μερικές ημέρες, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ και της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου πραγματοποιούν κοινή στρατιωτική άσκηση με την κωδική ονομασία «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ», με την συμμετοχή των πανίσχυρων stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ θα αναπτύξει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 που διαθέτει, μια εξέλιξη που σίγουρα ενέχει υψηλό «συμβολισμό» τη δεδομένη χρονική συγκυρία, λίγες μέρες μετά την τριμερή ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ, με θέμα την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το «Financial Mirror» σε δημοσίευμά του, στις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν στην άσκηση περιλαμβάνονται  μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15, F-16 καθώς επίσης και τα stealth μαχητικά F-35, τα οποία, σύμφωνα με το σενάριο άσκησης, δεν θα προσγειωθούν, αλλά θα πραγματοποιήσουν μια εικονική επίθεση σε στόχους από μεσαία και μεγάλα υψόμετρα.

Επίσης, σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ θα αναπτύξει τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς σε κοινή άσκηση με την Κύπρο.

Η κοινή στρατιωτική άσκηση «ΟΝΙΣΗΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ»

Προγραμματισμένη άσκηση με την επωνυμία «ΟΝHΣIΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ», με τη συμμετοχή αεροσκαφών της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί από αύριο 17 μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας Κύπρου, «από αύριο 17 Νοεμβρίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη άσκηση με την επωνυμία «ΟΝHΣIΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ» με τη συμμετοχή αεροσκαφών της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και οπλικών συστημάτων αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς.

Η άσκηση η οποία θα διεξαχθεί εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντάσσεται τόσο στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας με το Ισραήλ όσο και των πολύ καλών σχέσεων των δυο χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Άμυνας και Ασφαλείας».

Με πληροφορίες από: Financial Mirror / Φωτογραφία Reuters