Σε γραπτή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη εκφράζονται οι ευχαριστίες του προς τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο για την απάντησή του στον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Το κείμενο έχει ως εξής:
Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απάντηση που έδωσε και τη σθεναρή στάση που τήρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου σε επιστολή που του έστειλε ο τελευταίος στις 25 Μαρτίου 2013.
Η απάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών αποτελεί ακόμη μια εκδήλωση της αμέριστης και ανιδιοτελούς συμπαράστασης της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον αγώνα μας για δίκαιη και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία να αποκαθιστά την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.
Για μια ακόμη φορά εκφράζω τις θερμότατες μου ευχαριστίες.
Σε δεύτερη γραπτή δήλωση κ. Ιωάννη Κασουλίδη, καταγράφεται η απάντηση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφορικά με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της 23ης Μαρτίου σχετικά με την Κύπρο. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει λύση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, ανήκει στο μόνο κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία, και το σύνολο του κυπριακού λαού.
Με τη λύση του Κυπριακού ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του κυπριακού κράτους όπως αυτό θα μετεξελιχθεί με τη λύση και στον κυπριακό λαό ο οποίος αποτελείται από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, ενώ δεν περιλαμβάνει βεβαίως τους εποίκους.
Είναι δικαίωμα και υποχρέωση της Κυπριακής Κυβέρνησης να διαχειρίζεται τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, προς όφελος της Κύπρου και του κυπριακού λαού, κατά τον ίδιο τρόπο και στην ίδια έκταση που έχει τέτοιο δικαίωμα και τέτοια υποχρέωση η κυβέρνηση κάθε ανεξάρτητου, κυρίαρχου και δημοκρατικού κράτους.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα και πρόταση για λύση δύο κρατών. Οι Συμφωνίες του 1960, στις οποίες αναφέρεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δημιούργησαν ένα κράτος στην Κύπρο. Η Τουρκία, η οποία αρέσκεται στο να επαναλαμβάνει ότι είναι Εγγυήτρια Δύναμη, θα πρέπει να θυμάται ότι υπέγραψε συμφωνίες οι οποίες εγγυούνταν την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τουρκικές αναφορές σε δύο λαούς, σε συνιδιοκτησία του νησιού, σε ισομερή διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και σε δύο κράτη στην Κύπρο συνιστούν άρνηση και παραβίαση των όσων η ίδια εγγυήθηκε.
Ο κυπριακός λαός περνά δύσκολες ώρες λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Με την όλη συμπεριφορά της η Τουρκική Κυβέρνηση δείχνει φανερά ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ακόμη και αυτές τις δύσκολες ώρες για να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση επικεντρώνεται στην ταχεία αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και ο κυπριακός λαός είναι αποφασισμένος με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και ενότητα να ανοίξει ξανά τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την ευημερία.
Παράλληλα γίνεται η αναγκαία προετοιμασία ώστε να επανατεθεί το συντομότερο σε κίνηση η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την απαλλαγή μας από την τουρκική κατοχή και την αποκατάσταση της ενότητας της Κύπρου σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο.