Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, αναμένεται να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας διαφορετικής προσέγγισης απέναντι στους ανυπότακτους εφέδρους στην Εθνική Φρουρά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του.
Συγκεκριμένα, μετά την ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης των ανυπότακτων εφέδρων από το Υπουργείο Άμυνας, η Αστυνομία, έχει προχωρήσει σε τροποποίηση του μηχανογραφημένου συστήματός της έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη της να εντοπίζουν, να εκτυπώνουν και να επιδίδουν Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) σε έφεδρους, των οποίων η επίδοση εκκρεμεί από την Εθνική Φρουρά.
Η επίδοση θα γίνεται στον έφεδρο κατά την επίσκεψή του σε διάφορα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμούς. Η τροποποίηση αυτή τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, ενώ παράλληλα δρομολογείται και η αναβάθμιση της εφαρμογής, ώστε στο εγγύς μέλλον ο έλεγχος αυτός, να γίνεται και από τα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας.
Το «κάλεσμα» του Υπουργού Άμυνας
Ο Υπουργός Άμυνας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο Νόμος και αφού έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, καλεί σε επιστρατευτική τακτοποίηση όλους τους ανένταχτους εφέδρους στα Τμήματα Επιστράτευσης μέχρι την 30 Απριλίου 2021 που υπάγονται στις πιο κάτω κατηγορίες:
1. Κλάσεων 1989 έως 2019 (Που έχουν γεννηθεί από το 1971 έως το 2001).
2. Όσων οι λόγοι της προσωρινής αναστολής της εφεδρικής τους υπηρεσίας δεν ισχύουν πλέον.
3. Αυτών που δεν έχουν στην κατοχή τους Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) για το έτος 2021.
4. Όσων δεν έχει επικαιροποιηθεί το Ειδικό Φύλλο Πορείας
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά την προσέλευση τους στα Τμήματα Επιστράτευσης να φέρουν μαζί τους, το δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας, το Ειδικό Φύλλο Πορείας καθώς και αποδεικτικά, στη περίπτωση αλλαγής του τόπου διαμονής (λογαριασμό κοινής ωφελείας). Εξαιρούνται από την πρόσκληση οι έφεδροι όλων των κλάσεων που έχουν τύχει οριστικής διαγραφής.
Τονίζεται, τέλος, ότι έφεδρος, που παραλείψει να συμμορφωθεί μετά την 30 Απριλίου 2021 με τις διατάξεις Νόμου διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δυο χιλιάδες ευρώ (€2000) ή και τις δυο (2) αυτές ποινές.
Με πληροφορίες από: Politis / Φωτογραφία αρχείου InTime News