Ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά λόγω της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο “υπουργός εξωτερικών” του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί. Ο Ναμί είπε πως η Ελλάδα είχε εγκλωβιστεί, για χρόνια, στα εσωτερικά της προβλήματα και δεν βοήθησε στην άμβλυνση της έντασης στην Κύπρο.
“Ελπίζουμε η Ελλάδα να ενθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους ηγέτες, οι οποίοι εγκατέλειψαν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να ξανασκεφτούν τον θετικό αντίκτυπο που η λύση του Κυπριακού θα είχε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”. Είπε ακόμα πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν μια “μακρά φιλία” βασισμένη στα κοινά συμφέροντα (;), γεγονός που καθιστά την ειρήνευση στην Κύπρο ζωτικό ζήτημα, ειδικά για την Ελλάδα.
“Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να υποστηρίξει ακόμα περισσότερο το αίτημα αυτό. Είναι γεγονός πως οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα. Το Κυπριακό όμως δεν επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων”, κατέληξε.
Την ίδια ώρα όμως ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής για το Κυπριακό ήταν πιο επιθετικός. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμφωνήσουν, αμφότεροι, να σταματήσουν τις έρευνες για φυσικό αέριο, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την επανένωση του νησιού, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκίν Ολγκούν.
“Ελπίζουμε να υπάρξει κάποια σχετική συμφωνία, με την οποία και οι δύο πλευρές θα σταματήσουν τις έρευνες στη θάλασσα, θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα βρουν λύση σχετικά με το ζήτημα των υδρογονανθράκων”, είπε μιλώντας στο Reuters. Κατηγόρησε, παράλληλα, την ελληνοκυπριακή πλευρά, πως χρησιμοποιεί τις τουρκοκυπριακές έρευνες ως πρόσχημα για να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς στην Κύπρο.
“Το φυσικό αέριο μπορεί να είναι ευλογία ή κατάρα”, είπε ο Ολγκούν. “Οι Ελληνοκύπριοι το μετέτρεψαν σε κατάρα. Μπορεί όμως να αποδειχθεί ευλογία, αν υπάρξει αμοιβαία κατανόηση και υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό. Γιατί λοιπόν να θέσουμε ένα τεχνικό ζήτημα, πριν επιτευχθεί συμφωνία για την επανένωση του νησιού ; Άλλωστε οι πετρελαϊκές εταιρείες αποσύρουν το ενδιαφέρον τους”, συμπλήρωσε με νόημα, εννοώντας την αποχώρηση της γαλλικής TOTAL από τις έρευνες στην Κύπρο.
Πηγή:Hurriyet
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert