«Έλα στον Έβρο» – Ο Αβραμόπουλος κάλεσε τον Κύπριο υπουργό Άμυνας στον Παρμενίωνα

Να παρακολουθήσουν μαζί τη τελική φάση της άσκησης Παρμενίωνας στον Έβρο κάλεσε τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος πραγματοποιεί  επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. 

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοκυπριακών θεμάτων. Είχε ακόμα συνάντηση στο Υπουργείο Άμυνας με τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου, ενώ συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Μετά την συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Κύπριο ομόλογό του ο Φ. ΦΩΤΙΟΥ δήλωσε ότι “βιώνουμε, πλέον, νέα δεδομένα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις όποιες νέες προκλήσεις. Ο εντοπισμός των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θάλασσα της Λεβαντίνης που κατά πάσα πιθανότητα, επεκτείνονται εντός και της Ελληνικής ΑΟΖ, καθώς και οι πολιτικές αλλαγές και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς, την ύφεση και την οικονομική κρίση, που μαστίζουν έντονα, Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, να εργαστούμε με προσήλωση στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της πατρίδας μας.

Εδώ, θέλω να τονίσω ότι, δεν θα υπαναχωρήσουμε από τις βασικές αρχές μας στα εθνικά θέματα. Δε θα απεμπολήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην ελεύθερη ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εργαζόμαστε για δίκαιη λύση, χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός των πρόσφατων απειλών της Τουρκίας αλλά και των προθέσεών της, όπως εξαγγέλθηκαν από Τούρκους αξιωματούχους. Χαιρετίζουμε κινήσεις που στόχο έχουν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών. Αξιολογούμε, όμως, όλες τις παραμέτρους και επί του παρόντος, τόσο η ενίσχυση και αναπροσαρμογή των διμερών σχεδιασμών μας σε θέματα άμυνας και ενεργειακής ασφάλειας, όσο και η εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας με τρίτες χώρες, είναι εξέχουσας σημασίας και επιβεβλημένη”.

Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ είπε ότι “στην ευρύτερη γειτονιά μας τα πάντα σχεδόν αλλάζουν. Έχει διαμορφωθεί ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι καταστάσεις που διαμορφώνονται είναι ρευστές, αβέβαιες και επικίνδυνες και πολύ ορθά επισήμανε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, ότι αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν το νέο ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο και της Ελλάδας και της Κύπρου στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή…

Εκείνο που προέχει σήμερα στην Κύπρο βέβαια, είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων που έχουν δρομολογηθεί για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς και τις πρωτοβουλίες της για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία προεδρία που προσβλέπουμε να είναι επιτυχής όπως υπήρξε, κατά γενική ομολογία,  η κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα δώσουμε μαζί τον αγώνα για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας καθώς και για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. που αποτελούν και για την Κύπρο τομείς υψηλής προτεραιότητας”.

Διαβάστε ακόμη:

Κύπρος αέριο: για ειρήνη αντί αερίου γράφουν οι Γερμανοί

Κυπριακό: επιφυλάξεις για τη συμφωνία Βενιζέλου – Νταβούτογλου