Σήμερα είναι η κρίσιμη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες στην κορυφή της ατζέντας θα τεθούν οι τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν για τα μέτρα και τις κυρώσεις, που έχουν ήδη αποφασιστεί πριν από ένα μήνα, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα εφαρμοστούν.
Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, όπου αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εγκρίνουν τον κανονισμό για μέτρα κατά των προσώπων και εταιριών που σχετίζονται με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η απόφαση των 28 κρατών μελών για επιβολή μέτρων λήφθηκε κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου με ομοφωνία και επικυρώθηκε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου.
Η απόφαση του Οκτωβρίου
Η απόφαση της 14ης Οκτωβρίου ήρθε σε συνέχεια των προειδοποιήσεων και του προηγούμενου πακέτου μέτρων κατά της Τουρκίας για τον ίδιο θέμα, που είχε αποφασιστεί τον Ιούνιο και πάλι στο επίπεδο των ηγετών και των υπουργών αντίστοιχα.
Στις 14 Οκτωβρίου οι ΥΠΕΞ είχαν αναθέσει σε σχετική επιτροπή του Συμβουλίου να καταρτίσει και να παρουσιάσει το σχετικό κανονισμό της ΕΕ για τις κυρώσεις κατά προσώπων και εταιριών, ενώ στη συνέχεια οι αποδέκτες των κυρώσεων θα πρέπει να κατονομαστούν.
Πρόσφατο ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ για τα οικονομικά μέτρα της ΕΕ ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανόν κράτη μέλη της ΕΕ –όπως για παράδειγμα η Κύπρος- να προτείνουν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, οι οποίες όμως θα πρέπει να εγκριθούν σε κεντρικό επίπεδο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «διπλωμάτες θεωρούν δεδομένο πως η κυβέρνηση της Κύπρου –κράτος μέλος της ΕΕ- θα υποβάλλει σύντομα σχετικές προτάσεις κυρώσεων».
Πηγή: ΚΥΠΕ / Cyprus Times | Φωτογραφία Reuters