Μετά τις επαφές που είχε με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, όπου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πρόγραμμα ανάπτυξης του περίφημου αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ίδια δήλωσε ότι οι χώρες σε αυτή την περιοχή [ανατολική Μεσόγειο] έχουν κατανοήσει ότι η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο είναι κάτι εξαιρετικά κακό και υπάρχει σύγκλιση στο ενδιαφέρον που υπάρχει για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ακόμα και καθώς εργαζόμαστε για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
«Άκυρο» στον αγωγό EastMed ;
Ερωτηθείσα αν ο αγωγός EastMed είναι τώρα μια ζωτική επιλογή για τις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κα. Νούλαντ είπε πως «η ιδέα εκεί είναι να δημιουργηθεί ένας πολύ μακρύς αγωγός σε πολύ βαθιά νερά σε διάστημα περίπου 10 ετών και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ ακριβό, μη οικονομικά βιώσιμο και θα διαρκέσει πάρα πολύ».
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος υπογράμμισε τη σημασία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, σημειώνοντας, παράλληλα, πως αυτό που αναζητούν όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες είναι επιλογές για περισσότερο αέριο και πετρέλαιο για μια σύντομη μεταβατική περίοδο. Η κα. Νούλαντ είπε πως η ιδέα είναι να επωφεληθούν όλοι γιατί υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας παντού.
Ερωτηθείσα αν κομίζει οποιεσδήποτε ιδέες των ΗΠΑ προς τις δυο πλευρές στην Κύπρο για να βοηθηθούν να προχωρήσουν στη διαδικασία για λύση του Κυπριακού, σημείωσε πως «ενδιαφερόμαστε να ακούσουμε τις απόψεις τόσο στο βορρά όσο και στον νότο», εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν την οικονομία και στον βορρά και στον νότο του νησιού».
«Αλλά πρωταρχικά αυτή είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε εάν υπάρχει σύγκλιση απόψεων επί της οποίας μπορούμε να οικοδομήσουμε», πρόσθεσε. Αναφερόμενη στη συνάντησή της αργότερα με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, είπε πως θα του μιλήσει για τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού «κατά ένα δικοινοτικό τρόπο, όπως πάντοτε υποστηρίζουμε διαχρονικά».
Οι αντιρωσικές κυρώσεις και η Κύπρος
Η κα. Νούλαντ είπε ακόμη, στις δηλώσεις της, πως «είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε μια ισχυρή εταιρική σχέση με την Κύπρο σε αυτή την απόλυτα ζωτική στιγμή για τη δημοκρατία καθώς στεκόμαστε μαζί έναντι της βάναυσης επίθεσης του κ. Πούτιν στην Ουκρανία. «Η Κύπρος έχει παράσχει ανθρωπιστική υποστήριξη, έχει απαγορεύσει «σε ρωσικά πολεμικά πλοία να βρίσκονται σε αυτή την περιοχή, έχει υποστηρίξει σθεναρά στην ΕΕ και παγκόσμια την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, έχει υποδεχθεί Ουκρανούς εδώ», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως «στεκόμαστε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον κ. Πούτιν και συμπαραστεκόμαστε σθεναρά στον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας που πολεμά όχι μόνο για τη δική του πατρίδα αλλά για την ελευθερία όλων μας». Είπε πως κατά στη συνάντηση ανασκόπησαν την αναπτυσσόμενη σχέση των ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφερόμενη στα χθεσινά εγκαίνια του εκπαιδευτικού Κυπριακού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS.
Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ / Philenews | Φωτογραφία ΚΥΠΕ