Μετά την «βόμβα» του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, πως η Κύπρος θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Τουρκίας, η Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε πρόσφατες δηλώσεις του, εξήγησε και διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη αυτή η κρίσιμη απόφαση.
Οι αυξανόμενες και διαρκείς τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε συνδυασμό με την συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη, «έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου» στη Λευκωσία, η οποία πήρε τα μέτρα της και «αντεπιτέθηκε» με όπλο το Διεθνές Δίκαιο.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του χθες (στο ΡΙΚ) υπογράμμισε πως η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία δεν είναι επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά μια ουσιαστική κίνηση. Σημείωσε παράλληλα πως η Λευκωσία προβαίνει σε πολλές κινήσεις αυτού του επιπέδου που δεν δημοσιοποιούνται.
Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι το θέμα της προσφυγής στη Χάγη βγήκε στην επιφάνεια μετά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και με αφορμή διάλογο που είχαν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξαντλήσει σε διμερές επίπεδο όλες τις προσπάθειες για διαπραγμάτευση με την Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας.
Επισήμανε πως η αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα έγινε τον περασμένο μήνα και μετά την άρνηση της Τουρκίας να την αποδεχθεί, εστάλη μέσω fax.
Ακολούθως, είπε, η Κυβέρνηση, στη βάση εισηγήσεων εμπειρογνωμόνων, αποφάσισε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να κληθεί η Τουρκία να συμμετάσχει στη διαδικασία. Ανέφερε επίσης ότι στο παρελθόν, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε αποδεκτά παρόμοια μονομερή αιτήματα κρατών.
«Στον τοίχο» η Τουρκία
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε πως αφού η Τουρκία προβάλλει διαρκώς τον ισχυρισμό ότι ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του προβλήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Όσον αφορά στη συνέχεια, το επικρατέστερο σενάριο είναι πως η Τουρκία δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από κυπριακής πλευράς εκτιμάται πως η άρνηση της Τουρκίας θα αποτελέσει ένα άλλο επιχείρημα για τη Λευκωσία στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την Ανατολική Μεσόγειο.
Από πλευράς ΔΗΚΟ ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαιρέτισε την προσφυγή στη Χάγη. Είπε ότι το κόμμα του ανέκαθεν θεωρούσε ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί το ισχυρότερο όπλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αποτελεί, πρόσθεσε, μία απάντηση στην προσπάθεια «γκριζαρίσματος» που επιχειρεί η Τουρκία στην περιοχή μας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε επίσης ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι δεν θα συνεργαστεί η Τουρκία, αλλά ανεξαρτήτως αυτού η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία χωρίς την Τουρκία
Πηγή: Philenews