Χριστοδουλίδης: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας – Τι είπε για το Κυπριακό

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης προχώρησε σε νέες δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για το κλίμα έντασης που προκαλεί η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν με τις τελευταίες τοποθετήσεις του.

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα εκμεταλλεύεται η Τουρκία, είναι επόμενο να «βαρύνει» το κλίμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για το Κυπριακό, κάτι που υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας

Ειδικότερα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την σημασία των έντονων διπλωματικών προσπαθειών το καλοκαίρι, με αποκορύφωμα την συνάντηση των δυο ηγετών που δημιούργησε τις προοπτικές για συνομολόγηση όρων αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Στη συνέχεια, ωστόσο, υπογράμμισε την αρνητική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία εκφράζεται μέσω  προκλητικών δημόσιων δηλώσεων, όπως για παράδειγμα τα πρόσφατα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν, που δεν βοηθούν στην δημιουργία καταλλήλου κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών, με τον Χριστοδουλίδη να δηλώνει πως στόχος της Λευκωσίας είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από το σημείο που έχουν σταματήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη να υπάρχει ψύχραιμη αντιμετώπιση της από πλευράς Κύπρου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δεν είναι καν προϋπόθεση, αλλά αντιθέτως μια φυσιολογική εξέλιξηγια να επαναρχίσει ο διάλογος στο Κυπριακό.

Ο ίδιος στο σημείο αυτό είπε χαρακτηριστικά: «Γιατί, πώς διαφορετικά, δύναται να γίνει ένας διάλογος όταν την ίδια στιγμή επιχειρούν να προχωρήσουν με περαιτέρω τετελεσμένα;».

Η Λουτ και οι επόμενοι μήνες στο Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη της Λουτ στην Κύπρο, ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτή θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη και μέσα από αυτές τις συναντήσεις θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για τους όρους αναφοράς για την συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ στη συνέχεια ο  Νίκος Αναστασιάδης θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ως πολύ κρίσιμους για το Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι αυτή τη φορά είναι όντως πολύ κρίσιμοι μήνες λόγω της «ιδιάζουσας» κατάστασης  με την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από τη μια και επανέναρξης του διαλόγου από την άλλη.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, φαίνεται να παρακάμπτει τον Μουσταφά Ακιντζί, μέσω Τατάρ και Οζερσάι, ανέφερε ότι όλα αυτά έχουν τη δική τους σημασία αν συνυπολογίσει κανείς ότι το 2020 στα κατεχόμενα θα διεξαχθούν παράνομες εκλογές.

Πηγή: Sigmalive