Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης ( SAR ) σε θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού θα πραγματοποιήσουν Κύπρος και Ισραήλ αύριο Τρίτη, 23 Απριλίου,λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη άσκηση που έγινε μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας. Τον περασμένο μήνα εξάλλου είχε πραγματοποιηθεί και άλλη άσκηση SAR Κυπριακής Δημοκρατίας -Ισραήλ.
Όπως ανακοίνωσε το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας , η άσκηση θα πραγματοποιηθεί «στο πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης (SAR) εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και των περιοχών ευθύνης Ε-Δ, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δυο κρατών».
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας περιπολικά πλοία της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και του Ναυτικού, ελικόπτερα SAR της Αστυνομίας και της Αεροπορίας, καθώς και Ιατρικές Ομάδες Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας και των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Υπηρεσιών.
Από πλευράς του Ισραήλ θα συμμετάσχουν 5 πλοία του ισραηλινού Ναυτικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η άσκηση SAR έχει σχεδιαστεί από κοινή ομάδα σχεδίασης των δυο κρατών και θα συντονίζεται από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας σε συνεργασία με το ΚΣΕΔ Χάιφας (RCC HAIFA).
Mε Γαλλία
Η άσκηση SAR Κύπρου -Γαλλίας έγινε στις 18 Απριλίου και συμμετείχαν το γαλλικό αντιτορπιλικό JEAN BART D-615,με το ελικόπτερο τύπου «Πάνθηρ», ενώ από κυπριακής πλευράς πήραν μέρος δύο ελικόπτερα τύπου Augusta Westland (AW -139) της Εθνικής Φρουράς (460 Μοίρα Ε-Δ) και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Κύπρου, ένα Περιπολικό Πλοίο του Ναυτικού, καθώς και ο Ιατρικός Τομέας της Ομάδας Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας.
Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει αντιμετώπιση ναυτικού ατυχήματος, καθώς και έκτακτα επεισόδια που δύνανται να παρουσιασθούν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Έγιναν επίσης, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικές ασκήσεις αεροδιακομιδής τραυματιών (επιχειρήσεις MEDEVAC) από τα ελικόπτερα της 460 ΜΕΔ και της ΜΑΕΠ, καθώς και από το γαλλικό ελικόπτερο.Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης αυτής ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Φώτης Φωτίου δήλωσε πως διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά το άριστο πνεύμα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γαλλικού Ναυτικού.
Εξήγησε ότι η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής της αμυντικής Συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία, στην οποία προβλέπεται η στενή συνεργασία αλλά και η συνεκπαίδευση με τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδιαίτερα στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης και των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.«Τέτοιου είδους ασκήσεις επιβάλλουν τη συνεχή μας εγρήγορση και ετοιμότητα για παροχή υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης σε περιπτώσεις αεροναυτικών ατυχημάτων ιδιαίτερα σήμερα λόγω και της αύξησης των θαλασσίων και αεροπορικών συγκοινωνιών αλλά και λόγω της ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου», ανέφερε. Εξήγησε ακόμη ότι οι ασκήσεις αυτές θα συνεχίζονται με την ευκαιρία επισκέψεων γαλλικών πολεμικών πλοίων, καθώς και δυνάμεων άλλων φίλων χωρών.
Ευρωπαϊκός δορυφορικός σταθμός SAR
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος έχει δώσει προτεραιότητα στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης , ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος επέλεξαν πρόσφατα την Κύπρο για να φιλοξενήσει τον ένα από τους τρείς επίγειους ευρωπαϊκούς δορυφορικούς σταθμούς Ερευνας και Διάσωσης, στα πλαίσια βελτίωσης και ανάπτυξης του ευρωπαϊκού συστήματος έρευνας και διάσωσης.