Γράφει ο
Ν. Λυγερός
Η επανεκτίμηση του μεγέθους του κοιτάσματος Λεβιάθαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ είναι μία νέα ενεργειακή σφαλιάρα σε όλους όσους αμφισβητούν τα πάντα περί ΑΟΖ.
Ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν της τάξης των 16 Τρις κυβικά πόδια, έγινε στη συνέχεια 17, μετά 18 και τώρα 18,9.
Με άλλα λόγια όχι μόνο πρόκειται για ένα γιγαντιαίο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε το 2010 και αποτελεί μάλιστα το μεγαλύτερο κοίτασμα offshore της δεκαπενταετίας, αλλά επιπλέον η αξία του έχει μεγαλώσει με αντικειμενικό τρόπο.
Μόνο και μόνο για αυτό το θέμα αποδεικνύει με έμπρακτο τρόπο ότι όσοι λένε ότι δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στο μέγεθος των κοιτασμάτων απλώς παραπληροφορούν το μη ειδικό κοινό προς όφελος δικών τους συμφερόντων.
Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και επιπλέον σπρώχνουν και στην Κύπρο το θέμα του τερματικού σταθμού, διότι τώρα συμφέρει ακόμα περισσότερο το Ισραήλ να περάσει από την Κύπρο για να το μετατρέψει σε υγροποιημένο φυσικό αέριο για να το εξάγει σε βέλτιστη τιμή.
Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει δυναμικά για να δείξει ότι όντως δεν παραμένει σε μία μίζερη στάση.
Πρέπει λοιπόν η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων να συνεχίσει τα σχέδια της για το τερματικό, διότι σε λίγους μήνες θα πρέπει το Ισραήλ να έχει την επιλογή και να είναι η καλύτερη να περάσει από το σταθμό υγροποίησης της Κύπρου.
Όλο αυτό το πλαίσιο δείχνει ακόμα και στους πιο αργούς, ότι η έννοια της ΑΟΖ έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα του Ισραήλ και της Κύπρου δίχως καμία υφαλοκρηπίδα, και αυτό έδωσε και στις δύο χώρες την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν κοιτάσματα που δεν ανήκουν στην κυριαρχία τους, αλλά στα κυριαρχικά δικαιώματα.
Η Ελλάδα με τη δική της ΑΟΖ πρέπει να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική για να προχωρήσει δίχως καθυστερήσεις που προκαλούν μερικοί κύκλοι μόνο και μόνο για λόγους κομματικούς.
Είναι απαράδεκτο να τους δίνουμε σημασία, ενώ βλέπουμε τα οφέλη αυτής της στρατηγικής με ξεκάθαρο τρόπο. Τέλος οι υπογραφές μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου προωθούν ακριβώς την ίδια ιδέα μέσα στο ίδιο πλαίσιο κι ας είμαστε οι τελευταίοι προς το παρόν χρειαζόμαστε το στάδιο της υλοποίησης για να αλλάξουμε την όλη φάση.