Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και … ενεργειών. Σήμερα μάλιστα πέρα από το γεγονός ότι αποφασίστηκε να σταλεί το Barbaros κοντά στην Κυπριακή ΑΟΖ, μια κίνηση για την οποία δεν εκδόθηκε ούτε και η συνηθισμένη NAVTEX που συνήθως ενημερώνει για τις επείμενες ενέργειες, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες φαίνεται ότι τουρκικά πολεμικά πλοία κάνουν »βόλτα» στην περιοχή γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ.
Εκτός απο το τουρκικό «Barbaros» στην περιοχή βόρεια της Κύπρου η Τουρκία ενισχύει την παρουσία της με δύο τουρκικές φρεγάτες η μια εκ των οποίων ειναι η φρεγάτα TCG Gökçeada (F-494). Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert “η Τουρκία δεν έχει δεσμεύσει περιοχή” και τα τουρκικά πολεμικά πλοία “δεν έχουν προβεί σε παρενοχλήσεις και δεν υπάρχει δραστηριότητα που να εκτρέπει τις δραστηριότητες της γεώτρησης”.
Όσο αφορά αναφορές για τουρκικό υποβρύχιο στην περιοχή όπως δήλωσαν στο OnAlert οι ίδιες πηγές δεν υπάρχουν πληροφορίες για την δραστηριότητα τουρκικού υποβρυχίου “άλλωστε τα υποβρύχια ειναι για να μην φαίνονται”, είπαν χαρακτηριστικά.
Το απόγευμα της Πέμπτης, η Τουρκία έστειλε την φρεγάτα TCG Gökçeada (F-494) στην Ανατολική Μεσόγειο για να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου West Capella, που διεξάγει γεώτρηση στο οικόπεδο 11.
Χθες το βράδυ μάλιστα την ανησυχητική »ηρεμία» που επικρατούσε στην Κυπριακή ΑΟΖ διαδέχτηκαν οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων γειτόνων μας οι όποιοι δείχνουν ξεκάθαρα την δυσαρέσκεια τους όσον αφορά τη γεώτρηση στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που βγήκε χθες τη νύχτα η Τουρκία τονίζει ότι η γεώτρηση στην ουσία αγνοεί τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού. Από ότι φαίνεται η Τουρκία επιθυμεί μερίδιο από τα κοιτάσματα που ενδεχομένως να βρεθούν από τις έρευνες του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total.
Το τουρκικό σεισμογραφικό «Barbaros», ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Μέχρι στιγμής, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση (Navtex) σε σχέση με την δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε.
«Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική». Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», είπε.